Päivän tarjous: mehevää Dolly-pihviä.

Tähän on nähtävästi totuttava: Edelleenkään et tiedä, mitä lautasellasi oikein on. Euroopan unionin parlamentti ja valtiot eivät nimittäin päässeet yhteisymmärrykseen kloonatun ruoan merkitsemisestä tuoteselostuksiin.

Parlamentaarikot vaativat klooniruoan kieltämistä tai ainakin ilmoittamista. EU-valtioiden mielestä vaatimukset olisivat mahdottomat toteuttaa ja johtaisivat kauppasotaan USA:n, Argentiinan ja Brasilian kanssa, jotka tuottavat kloonilihaa ja -maitotuotteita, myös Eurooppaan tuotaviksi.

Klooniruokaa saa siis edelleen myydä Euroopassa ilman, että sitä tarvitsee ilmoittaa tuoteselosteessa.

Mepit sanoivat olevansa turhautuneita, etteivät EU-maat kuuntele kansalaisten ja kuluttajien mielipiteitä ja suojele eläimiä.

Nyt kestänee monta vuotta ennen kuin komissio esittää uudet ehdotukset klooniruoasta.

Kloonieläimiä on Euroopassa lähinnä tieteellisesti tutkittavina. Kloonaushan tarkoittaa sitä, että eläinten geenit kopioidaan ja näin tuotetaan nopeasti kasvavia ja paljon maitoa tuottavia eläimiä. Ensimmäinen kloonieläin, Dolly-lammas (kuvassa alla), synnytettiin 15 vuotta sitten.

63 prosenttia EU-maiden kansalaisista sanoo, ettei todennäköisesti ostaisi klooniruokaa. Yli 60 prosenttia eurooppalaisista pitää kloonausta eettisesti vääränä.

Oletko sinä valmis syömään kloonilihaa ja -ruokaa?