Ensi torstaina amerikkalaiset viettävät Thanksgiving-juhlaa, kiitospäivää. Ruokapöytään kuuluu kurpitsapiirakka.

Ensi torstaina amerikkalaiset viettävät Thanksgiving-juhlaa, kiitospäivää. Ruokapöytään kuuluu kurpitsapiirakka.

Siitä lähtien, kun luin Tenavien Jaska Jokusen odottavan Suurta Kurpitsaa ja kurpitsapiirakkaa, tein mielikuvitusmatkoja kurpitsapiirakan ihmeelliseen maailmaan. Enkä turhaan. Kurpitsapiirakka on vallan hyvää ja yhdistää aina muodikkaasti suolaisen ja makean.

Erikoiskaupoista saa tietty valmiiksi purkitettua kurpitsasosetta, mutta turha siihen on tarttua, kun tuoreesta kurpitsasta saa vähällä vaivalla mehevää kurpitsasosetta. Ja ilman muuta paahdat ne kurpitsansiemenet vaikka kurpitsapiirakan päälle.

Voit pehmentää kurpitsapalat höyryttämällä, keittämällä tai paistamalla ne uunissa. Uunissa ne saavat minun suuni mukaisen aromilisän.

Piirakkataikina2 2/3 kupillista jauhoja1 tl suolaa1 kupillinen voita tai margariinia1/2 kupillista kylmää vettäKurpitsatäytereilu kurpitsalohko1 rkl öljyä1 tl inkivääriä1 tl kanelia1 tl muskottikukkaa1 tl kardemummaa1 tl suolaa4 munaakupillinen hunajaa1/2 kupillista ruokakermaa1/2 kupillista kermaaPiirakkakuori:Sekoita jauhot ja suola. Lisää rasva ja sitten vesi ruokalusikallinen kerrallaan. Vaivaa taikinaksi, kunnes se pysyy kasassa. Pyöritä jauhoisin käsin palloksi.Kaulitse jauhotetulla alustalla noin puolen sentin taikinaksi. Leikkaa pyöreän piirakkavuuan kokoiseksi ja jätä reilut reunat. Painele taikina piirakkavuokaan.Täyte:Öljyä leikattu kurpitsasiivu ja aseta se öljytylle vuualle leikkauspinta vuokaan päin.Paista 165 asteen uunissa, kunnes haarukka uppoaa kurpitsaan pehmeästi, eli noin 40 minuuttia. Jäähdytä palaa hiukan, jotta saat irrotettua kurpitsanlihan kuoresta. Muussaa soseeksi survimella tai tehosekoittimella.Sekoita kulhossa pari kupillista kurpitsasosetta mausteiden kanssa. Vatkaa joukkoon munat, hunaja ja kermat.Levitä täyte taikinalle. Paista 210 asteessa n. 50 minuuttia. Kokeile paistoaste puutikulla, jonka on irrottava ilman, että taikina tarttuu siihen.Hunnuksi juurivatkattua kermavaahtoa.