Munasta on moneksi. Valkuaiset hulmuttavat macaron-pikkuleivissä hempeän pitsistä alushametta.

Joka on tehnyt macaroneja, tietää, että pikkumoka voi viedä paistokset roskikseen. Jopa taitavimmat Ranskan kondiittorimestarit välttävät ottamasta niitä valikoimaansa, koska tietävät macaronien tuottavan äkkiä harmaita hiuksia.

Minä olen paistanut pellillisiä niin kumikiekkoja kuin kivisiä pompannappeja.

Macaronien olisi oltava pinnaltaan rapeita, mutta sisältä upottavan pehmeitä. Silkkisen ja istuvan valkuaisvaahdon aikaansaanti on a ja o tässä reseptissä. Siihen ei kannata käyttää munintatuoreita valkuaisia. Macaroneihin kuuluu pitsipohja, joka nousee itsekseen uunissa paistettaessa. Minun suuhuni maistuu paremmin vähän muruisempi eikä niin makea keksi, mutta nämä ovat niitä makuasioita.

Macaronit eivät minusta tarvitse väriainetta kuoriinsa, kun ovat jo muutenkin tarpeeksi sööttejä. Enkä lisäisi pektiiniä täytteen hyydykkeeksi, mutta annan tässä reseptin sellaisena kuin sen opin geneveläisessä Katrépices-keittokoulussa.

Katrépices'llä on mainio idea opettaa kurssilaisia keittämään itse lounaat ja illalliset, jotka sitten nautitaan yhdessä. Iltapäivisin kokkikoulu opastaa harrastajaleipureita, joten minäkin kävin paistamassa macaronit siellä ammattikokin ohjauksessa.

Ananas-basilikamacaronit ovat passeleita pääsiäistarjottavia jo väriltään, mutta myös maultaan. Basilika tuo aromikasta pirtsakkuutta ja näyttää ihan siltä kuin olisit saksinut täytteeseen rairuohoa.

Ananas-basilikamacaronitPikkuleipätaikina75 g mantelijauhetta75 g tomusokeria2 x 27 g munanvalkuaisia1/2 g karamelliväriä75 g sokeria20 g vettäTäyte200 g ananassosetta50 g sokeria15 g pektiiniämuutama basilikanlehti

Siivilöi tomusokeri mantelijauhojen joukkoon. Sekoita väriaine ensimmäisen annoksen munanvalkuaisten joukkoon ja hämmennä hyvin tomusokeriseokseen.Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa 118 asteeseen. Kun lämpötila nousee 100 asteeseen, ala vatkata toista annosta munanvalkuaisista. Lisää vesi-sokeriseos valkuaisvaahtoon ja vatkaa, kunnes seos jäähtyy.Sekoita marenkivaahto mantelijauhoseokseen.Lämmitä uuni 160 asteeseen. Piirrä leivinpaperille halkaisijaltaan 3,5 cm:n pyörylöitä ja pursota seos niihin.Paista macaroneja 8 minuuttia, avaa sitten uunin ovi pariksi sekunniksi, jotta höyry pääsee ulos, ja jatka paistamista 2 minuuttia. Avaa jälleen uunin ovi ja paista vielä 2 minuuttia eli yhteensä 12 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät.Täyte:Sekoita ananassose, sokeri ja pektiini kattilassa. Kiehauta ja lisää hienoksi hakkaamasi basilika.Anna levätä 10 minuuttia.Pistä jääkaappiin odottamaan kuorien jäähtymistä.Yhdistä kaksi kuorta soseella hampurilaiseksi.Ja nyt seuraa reseptin hankalin kohta: Odota vuorokausi-pari, jotta maut ehtivät asettua. Jos voit.