Kalan syöjä alkaa olla ymmällä, mitä kalaa uskaltaa enää syödä, kun kaksi kolmasosaa Euroopan kalakannoista on ylikalastettuja ja maailmanlaajuisesti neljäsosa.

Kala on niin terveellistä ja hyvää, että sitä pitäisi ja haluaisi syödä. Mutta mitä kalaa ostaa, kun aina tuntuvat olevan ne lempikalat kiellettyjä herkkuja eli ylikalastettuja. Ympäristöjärjestö WWF on siksi julkistanut avuksi nyt Kuluttajan kalaoppaan.

Vertailin julkaistuja Sveitsin ja Suomen listoja ja niinhän ne olivat erilaiset. Toisessa suositellaan syötäväksi sellaista kalaa, mille toisessa näytetään punaista, eli kala pitäisi jättää mereen, järveen tai kalatiskiin.

Se periaate selvittää kalaostajan päätä, että osta lähialueiden kalastajien pyytämää kalaa. Eli sama linja kannattaa pitää mielessä kuin muitakin ruokia syödessä ja ostaessa. Nyrkkisääntönä on myös, että syö pieniä kaloja, kuten silakoita, ja jätä suuret, kuten tonnikalat syömättä.

Ellei niissä sitten ole sinistä MSC-leimaa. Marine Stewardship Council luokittelee vastuullisesti pyydetyt kalat.

Kestävän kalan ravintoloita etsivääkin autetaan. http://www.fish2fork.com/ -sivuilta löytyvät eettisten kalaravintoloiden suositukset Englannissa, Ranskassa, Espanjassa, Belgiassa ja USA:ssa.

Lontoosta esimerkiksi suositellaan biogastropubi The Duke of Cambridgea, joka on valinnut jo vuosia kalansa vain kestävistä saaliista. Listattu on myös ravintolat, joita ei suositella kalansyöntiin. Vaikka ravintolat kokkaisivat kalat kuinka taidokkaasti, on niiden kalat valittu ajattelemattomasti.