Kun kaarramme Renkoon Härkätien Kynttilä -majataloon, hiljenee jopa äitini. Ja sitä ei tapahdu kovin monta kertaa.

Kun kaarramme Renkoon Härkätien Kynttilä -majataloon, hiljenee jopa äitini. Ja sitä ei tapahdu kovin monta kertaa.

Tavaraa on vallan peijakkaasti Härkätien Kynttilässä.

Talo oli kestikievarina jo 1800-luvulla, joten se on ottanut takaisin vanhan tehtävänsä. Täällä saa taatusti tuoreet pullakahvit ja tilauksesta ruokaa. Samalla voi ihailla yli tuhatta enkeliä, elefanttia, Arabian kuppia ja lautasta, vanhan ajan tavaraa, lahjaesinettä ja niin, niitä kynttilöitäkin.

Vanhasta navettarakennuksesta on isäntäpari Hannu ja Pirjo Latvala kunnostanut mahtavan salin tilausjuhliin tai äitienpäivälounaille, ja pienempiä tunnelmallisia saleja piisaa perhejuhliin.

Emäntä Pirjo Latvala on vastassa. Äitini ihmettelee, eikö ole pääsymaksua tähän ihmeelliseen tavaratupaan, johon talon rouva: - Eihän sitä tarvitse aina kaikesta maksua pyytää.

Tämä on harvinainen filosofia näinä päivinä. Talo pitää linjansa, kun kahvit voi kaadella itse ja kilauttaa kassaan oikeaksi katsomansa maksun.

Sitten ei muuta kuin isäntä Hannu Latvalan matkaan, joka esittelee auliisti tilat ja kertoo tavaroiden tarinat. Juhlissa hän laulaa.

Pirjo leipoo päivittäin tuoretta kahvin kanssa, tekee voileipäkakkuja tilauksesta ja kokkaa kaikki ruuat itse kievarissa järjestettyihin juhliin. Alkoholia ei tarjoilla, koska Latvalat haluavat vieraiden muistavan käyntinsä jälkeenpäinkin.

Heinävintin Punaisessa salissa silmä nappaa seiniltä tuttuja kuppeja ja lautasia vuosikymmenten takaa. Niistä tulee mieleen lukemattoman monta tarinaa.

Kynttilään voi myös majoittua. Miltä tuntuisi yöpyä taidolla uudistetussa Lantalassa, Kanalassa, Sikalassa tai Ponitallissa? Perunakellari on nykyään kappelina.

Kynttilä on historiallisen Härkätien varrella Rengossa noin 15 kilometriä Hämeenlinnasta Turkuun päin. Härkätietä pitkin on kuljetettu keskiajalta lähtien turkiksia, aseita, koruja ja suolaa.

Härkätien KynttiläKesällä auki päivittäin klo 11-15. Kannattaa soittaa ja varmistaa isäntäväen paikallaolo.Hämeen Härkätie 198514300 Renko050-5701175