Jouduin Etiopiaan, kahvin kotimaahan. Selvä se, että täällä saa hyvää kahvia missä hyvänsä.

Jouduin Etiopiaan, kahvin kotimaahan. Selvä se, että täällä saa hyvää kahvia missä hyvänsä.

Heikkokeuhkoiselle kuten meikäläiselle matka Addis Abebaan, pääkaupunkiin, alkaa korkean paikan lääkkeitä nappimalla. Ollaan 2,4 kilometrissä, eli siinä täyttyy ensimmäinen kahvinviljelyn ehto: korkea ilmanala.

Etiopialaisten sanotaan keksineen kahvin piri-vaikutuksen jo 800-luvulla. Vuohenkasvattaja Kaldi katseli karjaansa, kun se heittäytyi kummalliseen ekstaasiin popsittuaan punaisia kahvipapuja.

Tarina kertoo, että Kaldi vei ihmepavut vaimolleen, joka käski näyttää niitä munkkiluostarissa. Siellä munkit tulkitsivat ne paholaisen marjoiksi ja paiskasivat ne nuotioon, josta levisi pian ihana kahvin tuoksu. Oli keksitty kahvin paahtaminen.

Pavut kerättiin Kaffan alueelta, josta otettiin pavuille nimi. Kahvi lienee näin maailman ensimmäinen alkuperätuote, joka pelittää yhä.

Kahvi on etiopian kielellä yhtä kuin buna, lausutaan "boona", joten minullakin oli vaikeuksia saada kaupasta papuja, kun paikalliset eivät välttämättä ymmärrä "coffea".

Ravintoloissa järjestetään kahviseremonioita, joissa kahvi paahdetaan ja jauhetaan siinä silmiesi edessä ja nautitaan sitten pikkukupeista. Addisissa kahviseremonioihin pääsee esimerkiksi Hilton-hotellissa.

Etiopian kahvi on ilmavan ja tuoreen makuista: aromi kertoo, että kahvi on hyvässä hapessa vaan ei hapossa. Hienostunut kahvi, jossa maistan vähän mustikkaa.

Nyt Etiopia on noussut joidenkin listausten mukaan jo maailman kolmanneksi suurimmaksi kahvintuottajaksi. Yleensä viljellään harmonisen makuista arabica-kahvilaatua ja myös teetä.

Etiopialainen sanoo, että kahvi on heidän leipänsä. Minulle suklaamestarina on ihana löytö kuulla etiopialaisesta tavasta, jossa jauhettu kahvi sekoitetaan voihin ja sitä syödään sitten kuin suklaata. Joissain alueilla voita tai maustettua voita ja suolaa sekoitetaan juotavaan kahviin. Tuntuu niin kotoiselta kutsu kahville, joilla sitten juorutaan kylän kuulumat.

Ei sattuma, että 30-luvulla Italian valloittamassa Etiopiassa on useita italialaisravintoloita ja kahviloita. Minunkin Addisin italialaisravintolassani surrasi mahtava espressomasiina.