Ensimmäinen elokuuta on Sveitsin syntymäpäivä. Silloin 430 maatilaa avaa ovensa sveitsiläisille, jotka tulevat nauttimaan maatilan brunssia alppimaan kunniaksi.

Sveitsin synttäribrunssilla nautitaan maatilojen omia viinejä, munia, röstiä, leipää, makkaroita ja juustoja. Pitkät pöydät on katettu pellonpientareelle, latoon tai viinitarhan katveeseen. Kellokaulaiset lehmät tulevat möllistelemään turisteja.

Tämä on jo 19:s kerta, kun Sveitsin maatilat avaavat ovensa kansallispäivänä. Näin kaupunkilaiset pääsevät näkemään, kuinka monimutkaista onkaan juuston valmistus ja raskasta lehmätilan pito.

200 000 sveitsiläistä suuntaa kansallispäivänä maalle ja maksaa noin 25 euroa notkuvista pöydistä täynnä maaseudun tuotteita.

Pääosa Sveitsin ministereistäkin käy juhlapäivänä maatiloilla näyttämässä, kuinka tärkeitä maanviljelijät alppimaalle ovat.

Sveitsin synttärikakussa on 720 kynttilää, ajatelkaas sitä. Vuodesta 1291 saakka Sveitsi on ollut virallisesti olemassa.

Augustbrunssilla syödään usein myös sveitsiläistä juustopiirasta, tehty tietty maan kuuluista juustoista. Juustopiiras on helppo välipala, ja jos täytteeseen lisää vaikka kinkkua tai sieniä, saa siitä ihan ateriankin.

Sveitsin tunnetuimmat juustot ovat kaikki saaneet nimensä paikkakunnista, joilla ne on kehitetty. Joka lähdön juusto emmental on kotoisin Bernin läheltä kuten myös syvänmakuinen gruyère. Kipakka appenzeller tulee Itä-Sveitsistä.

Juustopiiraan voi huuhtoa alas mineraalisella kalkkimaaperässä kasvaneella sveitsiläisellä Fendant-valkoviinillä, jota löytyy Alkonkin valikoimista ja jota viininviljelijät maistattivat kansallispäivänä. Kuiva sveitsiläisvalkoviini istuu hyvin myös juustofondyyseen.

Sveitsiläinen juustopiirasTaikina250 g jauhoja80 g voita1 tl valkoviinietikkaasuolaa1 dl jääkylmää vettäNypi murotaikina ja pistä se jääkaappiin. Levitä taikina sitten irtopohjavuualle ja pistele haarukalla läpeensä.Täyte250 g gruyèrejuustoa raasteena100 g appenzellerjuustoa raasteena100 g emmentalia raasteenaSipulimaito:4 dl maitoa50 g jauhoja1 sipuli3 munaa200 g ranskankermaa tai smetanaaKiehauta maito jauhojen kanssa sekoittaen hyvin, jottei tule klimppejä. Kuutioi sipuli, lisää maitoon ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon raastetut juustot ja ota kattila pois levyltä.Vatkaa munat ranskankermaan ja lisää juustoseokseen.Sekoita tasaiseksi ja mausta suolalla, pippurilla sekä muskottipähkinällä.Levitä täyte taikinan päälle ja paista noin 200 C:ssä noin 40 minuuttia.