Kyllä kansa tietää! Vastaus viikontakaiseen blogiini: Tuunatut purkit ovat suklaapakkauksia ja pääsivät maailmalle Geneven suomalaisilla joulumarkkinoilla.

 

Arvuuttelin viime postauksessani, mikä virka mahtaa olla näillä Tuunaajamutsin värkkäämillä säilyketölkeillä ja kyllähän te tiesitte! Suklaiden säilytyspurkkejahan nämä. Arpajaisonnetar veti voittajaksi Emmi Ketosen, jolle lähtee yksi tällainen purkki sisältöineen. Kiitos kaikille arvaajille, ja onnea Emmi, toivottavasti tuo pakkaus joulumieltä! Tätäkin kautta, että heitäpä minulle osoitteesi, mihin päin lähetän sinulle paketin.

Kuvassa purkkiin pujahtavat riisimuroiset porosuklaat, Aalto-piparimuotilla tehdyt.

Suklaapurkin lanseerasin Genevessä luterilaisen kirkon joulumarkkinoilla, joissa Suomi-koulut myivät leipomuksiaan ja minä suklaita.

Suomalainen joulu kun siirtyy ulkomaillekin ruuilla ja leivonnaisilla. Sen verran vielä suomalais-ruotsalaisesta torttukeskustelusta, etta Ranskan telkkarissa menee parhaillaan leipurikisa ja siinähän yksi kilpailija pyöräytti nimenomaan suomalaisten joulutorttujen malliset croissantit. Tuomarit kiittivät, kun leipoja oli kaivanut vanhan mallin uudelleen käyttöön.

Ulkosuomalaisten nettisivuilla vaihdetaan näin ennen joulua vilkkaasti vinkkejä, mikä torttutaikina mahtaa olla paras suomalaistorttujen taitteluun. Eniten täällä ulkona kaivataan suomalaisista joulumurkinoista meidän sinappia ja kysellään, mikä juures on paras lantun vastine täällä Keski-Euroopassa. Sivuilla vertaillaan täkäläisen ja Suomessa myytävän kanelin eroja ja vaihdellaan osoitteita, mikä lihakauppias suolaisi suomalaisen joulukinkun tapaista lihaa.

Vielä ennen joulua pakkaan purkit ja suklaat Saint Prexin kylään, Lausannen lähistölle, luoville käsityöläisjoulumarkkinoille, kun uskon, että omat makumuistoni siirtyvät itse tekemiini suklaisiin ja välittävät sitä kautta suomalaisen joulun ainutlaatuisuutta.