Loppiaista vietetään Ranskassa syömällä kolmen kuninkaan torttua.

Loppiaista vietetään Ranskassa syömällä kolmen kuninkaan torttua.

Tortusta etsitään yllätysesinettä, joka on ostetussa piiraassa posliininen tai muovinen pikkuesine. Se voi kuvata vaikka itämaan tietäjiä. Alunperin se oli torttuun leivottu papu.

Sen löytäjä saa sitten päähänsä kullanvärisen pahvikruunun ja on päivän kuningas tai kuningatar. Henkinen kuninkuus jatkuu tietysti koko loppuvuoden.

Tässä on niin paljon samaa suomalaisen joulupuuromantelin kanssa, että tämä loppiaistorttu käy ideasta joulutorttuihin kyllästyneille: Ensi jouluksi tästä toisenlainen torttu kahvipöytään.

KuningastorttuLehtitaikinaaTäyte:200 g sokeria2 munaa200 g mantelijauhetta3 rkl ranskankermaa120 g voitavoiteluun munankeltuainenpapuJaa lehtitaikina kahtia ja kaulitse piirakkavuuan kokoisiksi pyörylöiksi. Levitä toinen levy piirakkavuualle ja pistele haarukalla.Sekoita täytteeseen mantelijauhe, sokeri, kerma ja pehmeä voi. Lisää munat.Levitä täyte taikinalle ja lisää papu lähelle reunaa.Voitele reuna vedellä. Peitä torttu toisella taikinalevyllä ja yhdistä reunat tiiviisti. Voitele munankeltuaisella ja pistele jälleen haarukalla.Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia kullankeltaiseksi.