Isäni on ollut oikeassa useista asioista, niin myös Beaujolais Nouveausta.

Isä on oikeassa Beaujolais Nouveausta

Isäni ei jää historian kirjoihin syvällisenä viinianalyytikkona, mutta osuvan arvostelut hän antoi, kun toin aikoinaan Beaujolais Nouveau -punaviiniä tuliaisiksi: "Tämähän on mehua."

Joka marraskuun kolmas torstai lähetetään Beaujolais'n alueelta Itä-Ranskasta noin 35 miljoonaa pulloa tätä uuden sadon punaviiniä ympäri maailmaa. Alue on juuri tässä naapurissa, Genevestä rajan yli Ranskaan, mikä näkyy kuvassakin pullon etiketissä.

Viini on pullotettu pari kuukautta rypäleiden poimimisen jälkeen, mikä selittää sen mehumaisuuden. Viiniä kannattaa juoda aistit avoinna, sillä se antaa osviittaa koko vuosikerran laadusta. Tänä vuonna viinisato kerättiin harvinaisen varhain.

Viime torstaina Beaujolais Nouveau juhli 60 vuottaan, eli vuonna 1951 alettiin markkinoida tätä tuoretta viiniä. Massiiviseen markkinointiin ryhtyi 70-luvulla Georges Duboeuf -viinitalo, joka on Nouveaun suurin tuottaja.

Tämän vuoden viinissä tunnistaa niitä isäni löytämiä marjoja kuten mustikkaa, karhunvatukkaa, mustaa ja punaista viinimarjaa, mitkä peilautuvat etiketeissäkin (kuvassa). Minä tykkäsin, kun tämän vuoden juoma ei ollut makea, kuten jonain vuonna siinä maistuu banaani tai metsämansikka.

Poimintatuore Beaujolais Nouveau tehdään Gamay-rypäleistä. Kokonaisia viiniterttuja liotetaan vain lyhyen aikaa, jonka ansiosta viiniin kehittyy vähän tanniineja. Siksi tämä purppuranpunainen juoma taipuu helposti seuraviiniksi, liharuokien ja laatikoiden seuraksi.

Noin kolmannes Beaujolais'n alueen viininvalmistuksesta on tätä viiniä, ja puolet siitä menee vientiin, pääasiassa Japaniin, USA:han ja Saksaan. Uusi markkina on Kiina.

Viini on Amerikassa suosittu Thanksgiving- eli Kiitospäivän-lounaalla, jota vietetään tämän viikon torstaina. Hyvin tämä noin 8 euron viini sopiikin kalkkunan ja kurpitsapiirakan kylkeen.