Tuuli puhalteli viiltävän kylmästi Geneven vanhan kaupungin kujilla, kun kaupungissa vietettiin viikonloppuna perinteistä keskiaikaista Escaladea eli Rynnäkköjuhlaa. Kuuma juhlasoppa lämmitti kivasti.

Geneve saa kiittää koko olemassaolostaan tätä juureskeittoa. Ja selitys ei ole se, että armeija marssii vatsallaan, vaan kaupungin pelasti vuonna 1602 madame Catherine Royaume heittämällä rautapadallisen kiehuvaa soppaa savoijilaisten hyökkääjien niskaan.

Geneve muuntautuu joka joulukuu 1600-luvun alkuun historiallisilla kulkueilla, ja kaduilla tarjoillaan isoista soppakanuunoista tietysti tätä äiti-Royaumen nimeä kantavaa juureskeittoa.

Historiallisiin pukuihin pukeutuneet kaupunkilaiset kantavat koreissaan juurisopan aineksia, ja kulkueen tähti on Madame Royaume, tietysti patakattilaa kantaen.

Perinteisiin kuuluu, että kaupungin suklaantekijät tekevät juhliin myös kuvan kaltaisia suklaapatoja, jotka on täytetty karamelleilla.

Genevessä on Royaume-äidin mukaan nimetty La Mère Royaume -ravintolakin, joka tarjoaa fiiniä brasserieruokaa

Tällaisella vuodelta 1602 muunnellulla reseptillä keiteltiin juureskeittoa yli 400 vuotta sitten. Lisäile soppaan aineksia mielesi mukaan, mutta tässä on pohja.

Geneveläinen juureskeitto

noin 3 litraa vettä1 valkokaali2 sipulia1 nauris3 purjoa3 palsternakkaavähän pinaattia200 g linssejä200 g riisiä250 g pekonia

Leikkaa juurekset ja pekoni kuutioiksi, silppua pinaatti. Ruskista pekoni ja sipulit. Lisää linssit, riisi ja juurekset. Peitä ainekset vedellä ja suolaa.Keittele noin kolme varttia. Lisää pinaatit vasta loppuvaiheessa. Tarjoa tukevan täysjyväleivän kanssa.