Kävin katsomassa Sveitsin pääkaupungissa Bernissä Korkeasaaresta kotoisin olevaa Finn-karhua. Vastapäätä Finnin kotipesää tarjoaa Bärengraben-brasserie mehevää ruokaa.

Bärengraben-brasserien nimikin tarkoittaa Karhuluolaa. Aare-joen rannalla sijaitseva ravintola on näppärästi auki joka päivä, ja se tarjoaa ranskalaista brasserieruokaa sveitsiläisittäin.

Näin syksyisin kattiloissa porisee riista - ei nyt kuitenkaan karhuntassut - ja aina löytyy makkaroita, perunamuusia, bouillabaissea ja etanoita. Sveitsiläinen vaihtoehto on rapeaksi paistettu paksu rösti ja vasikanmaksaa noin 26 eurolla. Entisestä tullikamarista tehtiin ravintola jo 1890.

Viereisessä Karhupuistossa Finn-karhulla oli syksykiireet päällä. Sille oli kärrätty kasa rakennuspuita, joita piti järjestellä, tarkastaa reviiri, rannalla hölkkääjät ja suomeksi huutelevat turistit. Finn muutti Korkeasaaresta Berniin 2008. Kaksi vuotta sitten suomalaisnalle pääsi etusivuille, kun mielenhäiriöinen mies hyppäsi karhujen aitaukseen. Finn puolusti aluettaan niin, että poliisi joutui taltuttumaan sen ampumalla.

Vähän sen jälkeen selvisi, miksi Finn oli niin ärhäkkä: sen tanskalainen Björk-siippa odotti kahta pentua. Nyt Finn joutuu sterilisoitavaksi ja se on erotettu aidalla jälkikasvustaan ja Björkistä. Karhupuiston webbikamerasta näkee hyvällä lykyllä karvakuonot.

Brasserie Bärengraben, Grosser Muristalden 1, 3006 Bern Puh: +41 31 331 42 18