Ranska vei kaiken, mikä vietävissä oli tämän vuoden kokkien maailmankisoissa. Bocuse d'Or -kisojen voittajaksi leivottiin Lyonissa Ranskan Thibaut Ruggeri. Ranskan joukkue voitti myös leivoskisat.

Ranska vei kaiken, mikä vietävissä oli tämän vuoden kokkien maailmankisoissa. Bocuse d'Or -kisojen voittajaksi leivottiin Lyonissa Ranskan Thibaut Ruggeri. Ranskan joukkue voitti myös leivoskisat.

Ranskan edellisestä voitosta ehti vierähtää jo kuusi vuotta, minä aikana Pohjoismaat hallitsivat arvostettua kokkikisaa.

Kakkoseksi tuli viime vuosien tähti Tanska, ja sen Jeppe Foldager Andersen, joka kokkaa Michelin-tähden Søllerød Kro -ravintolassa Kööpenhaminan pohjoispuolella. Kolmanneksi ponnahti ensimmäistä kertaa Japani ja sen edustaja Noriyuki Hamada, joka hallitsee Bleston Court Yukawatan -ravintolaa. Hamadaa treenasi Ranskan paras kokki, joka opettaa Bocusen koulussa, joten tässäkin kuulsi ranskalaisuus takana. Silti kiitettävä piirre, että Japani sai mitalin. Se tuo kisalle lisää aasialaista nostoa ja lisää etnoa.

Kun olen ollut seuraamassa kokkimaaottelua Lyonissa, mietin jo silloin, miltä mahtaisi voittajalista näyttää, jos annokset maisteltaisiin sokkona. Nyt tuomarit tietävät, kenen töitä arvostelevat. Itsekin tiedät, miten vaikuttaa odotuksiisi, jos sinulle sanotaan, että lasissasi on kallista viiniä ja toisessa talon viiniä. Pelkkä hyvän odotus saa ruuan maistumaan erilaiselta.

Ruggeri kokkaa töikseen Lenotren-tähtiravintolassa, joten myös Ruggeri on jo kannuksensa ansainnut.

Siuntion Villa Störsvikissä työskentelevä Suomen Mika Palonen tuli 12:ksi eli ylsi keskisarjaan 24 maan joukossa.

Kisa-annokset tehdään tuomareille viidessä ja puolessa tunnissa. Suomalaisjoukko harjoitteli kokopäiväisesti elokuusta lähtien. Ranska kertoi valmistautuneensa yhteensä puolentoista vuoden ajan.

Myös Suomen kannattaisi lähettää maailmanmestaruuskisoihin sellaisia kokkeja, jotka ovat jo kovan koulun käyneet tähtiravintoloissa. MM-kisoihin on turha lähteä harjoittelemaan, eikä siellä normaalisti tehdä uusia kokkilöytöjä, vaan palkitaan jo kyntensä näyttäneitä.

Ruggerin voittomuona oli irlantilaista naudan sisäfilettä Versaillesin kasvimaan anneilla höystettynä. Uppopaistetun piikkikampelan Ruggeri tarjoili tryffelitartaletin, sipulien ja parmesaaniupokkaiden kanssa.

Parhaan kalaruuan tekijäksi seulottiin Norjan Orjan Johannessen ja liharuuan taisi parhaiten Englannin Adam Bennett.

Tähtikokki Paul Bocuse perusti nimeään kantavat kisat, ja 87-vuotias ilmoitti yhä voittajan, vaikkakin kovin väsyneenä.

Kisat järjestetään joka toinen vuosi.