Uusi suklaalaji on synnytetty. Oletko valmis blondisuklaaseen?

Ranskalainen Valrhona-suklaatehdas on kehittänyt kolmannen suklaalaadun entisten tumman, maito- ja valkosuklaan lisäksi. Uutuus on vaalea eli blondi suklaa ja se on saanut nimensä Valrhonan suklaakoulun johtajan Frédéric Baun blondiudesta. Suklaa syntyi Valrhonan mukaan Baun unohduksesta.

Tarina on miltei liian hyvä ollakseen aito, mutta toistetaan nyt, mitä ranskalaisyritys kertoo suklaan synnyttämisestä: Kahdeksan (!) vuotta sitten Bau kokkasi koekeittiössä kondiittoreille ja lämmitti näytöstä varten vesihauteessa valkosuklaata. Osan siitä hän käytti opetuksessa, mutta unohti lopun vesihauteeseen. Kymmenen tunnin kuluttua suklaa muistui mieleen ja kattilasta löytyi kermankeltaiseksi muuttunut valkosuklaamassa. Sen jälkeen reseptiä kehitettiin hartaasti ja nyt latten värinen herkku on valmis myytäväksi.

Valrhona kertoo näin Dulceyksi ristityn suklaan jatkavan samaa sarjaa kaikkien suurten keittiökeksintöjen kanssa: ne ovat syntyneet vahingosta.

Sen verran olen itse sähännyt suklaan kanssa, että osaan vahvistaa: Noin juuri siinä käy, kun valkosuklaan jättää levylle tai odottelemaan käyttöä: se ruskistuu ja saa vähän kuin jälkiuunileivän makeutta.

Dulcey on nimensä mukaan pehmeä ja keksisen kermainen, jopa paahtoleipämäinen. Lopussa suu maistaa vähän suolaakin. Vaniljaisessa suklaassa on 32 prosenttia kaakaota .

Blondisuklaa muistuttaa Fazerin maitojauheesta valmistettua vaaleaa maitosuklaata. Sekin on maultaan toffeemainen. Siinä, kuten Fazernin sinisessä, on vain 30 prosenttia kaakaota eli vähemmän kuin tässä Valrhonan valkosuklaapohjaisessa uutuudessa.

Dulcey sopii hyvin suklaiden koristeluun sekä karamellimaisena erinomaisesti suklaakonvehtien täytteisiin. Maultaan se passaa yhdistettäväksi pähkinään, kahviin ja hedelmiin, kuten mangoon.

Tällä jalon näköisellä suklaalla kuvittelen leikkiväni koristelussa, kun tarvitsen erivärisiä suklaita ja vivahdetta norsunluun valkoiseen.