Korttelissani on kerrassaan kelpo yhteiskeittiö ja sinne keräännyimme paistamaan talkoilla bageleita.

 

Korttelissani on kerrassaan kelpo yhteiskeittiö ja sinne keräännyimme paistamaan talkoilla bageleita.

Vasta kun portugalilainen piiskurimme kyseli, olemmeko paistaneet bageleita aiemmin, tajusin yksinkertaisen asian: Nämähän ovat vesirinkeleitä! Ja oman äidin vesirinkelithän ovat tietysti maailman parhaimmat. Niin sitten olin latino-aasialais-eurooppalaisessa seurueessa se, jonka-äiti-paistaa-maailman-parhaita-suomalaisbageleita. Vähän kuin inkkarinimi.

Bagelit kun ovat lähtöisin Itä-Euroopan juutalaisilta, olen ollut heidän kanssaan etsimässä Tel Avivista niitä kaupungin maistuvimpia rinkeleitä.

Bageleista tykkäävät ovat ryhmittyneet New Yorkin ja Kalifornian kuppikunniksi, joista me paistoimme nykkiläisiä versioita. Ne ovat tiiviimpiä ja niissä on rapeampi kuori kuin pehmeämmissä ja donitsimaisemmissa kalifornialaisissa.

Bossimme oli valmistanut meille taikinan jo etukäteen, joten meille ei jäänyt tehtäväksi kuin pyöritellä satakunta bagelia, keittää, paistaa ja nauttia ne tuoreeltaan sunnuntaibrunssilla kuohuviinin, juustojen, kinkun ja lohen kanssa.

Tällaisen yksinkertaistetun bageliohjeen löysin:

Bagelit Nykin tyyliin8 suurta bagelia

1,5 rkl sokeria2 tl kuivahiivaa1,5 kupillista lämmintä vettä ja enemmän, mikäli tarvitsee1 rkl öljyä2 tl siirappia3,5 kupillista eli n. 500 g sämpyläjauhoja1,5 tl suolaa

Koristeluun:merisuolaa, valkosipuliraastetta, sipulihakkelusta, unikon- tai seesaminsiemeniä, kuminaamakeisiin bageleihin kaneli-sokeriseosta tai rusinoita.

Kaada sokeri, hiiva ja lämmin vesi isoon kulhoon. Anna levätä viitisen minuuttia ja sekoita sitten mukaan öljy, siirappi ja kupillinen jauhoja sekä suola. Lisää loput jauhot sekoittamalla taikina kosteaksi ja sitkeäksi.Vaivaa taikinaa vartin verran kimmoisaksi.Öljyä suuri kulho ja siirrä taikina siihen. Peitä liinalla ja nostata tunnin verran, kunnes taikina on kohonnut kunnolla. Anna levätä vielä kymmenisen minuuttia.Jaa taikina kahdeksaan palloon, noin 100 gramman paloihin. Pyörittele nauhoiksi ja tee niistä rinkuloita, jotka asetat leivinpaperille. Nostata liinan alla vielä kymmenisen minuuttia. Lämmitä uuni 220 asteeseen.Keitä suuressa kattilassa vettä, lisää 2 tl suolaa ja 2 rkl siirappia ja keitä bageleita, kunnes ne nousevat pintaan. Käännä reikäkauhalla.Nostele pellille, voitele kananmunalla ja kierittele siemenissä. Paista parikymmentä minuuttia, kunnes ruskistuvat.Halkaise ja täytä.