Aprikooseissa on mellevä maku: jotain makeaa, jotain pirtsakkaa, jotain mausteisen yrttistä. Nyt on niiden aika.

Eteläsveitsiläisessä Wallisin kantonissa kun liikkuu, tienvarsikyltit kehottavat vähäväliä: "Aprikooseja, itsepoimintaa". Nyt ovat aprikoosit parhaimmillaan.

Kun sain kutsun wallisilaisilta ystäviltäni heidän häihinsä ja pyynnön toimittaa 70 vieraalle jotain makeaa, oli resepti selvä: siinä pitää olla aprikooseja ja juhlajälkkärin on oltava helppoa syötävää alppimajan edustalle pystytetyssä juhlateltassa. Lisäksi tarjottavien on kestettävä suuret lämpötilavaihtelut, helteen ja sateen, 2200 metrin korkeuden ja seikkailullisen kuljetuksen. Juhlajälkkärin piti olla kompaktia kamaa, joka ei pienestä pelästy, sillä se joutui matkaamaan kylmälaukuissa kolme tuntia junassa, lopputien autossa serpentiinitietä pystysuoraan jyrkkenevällä ja aina vain kapenevalla tiellä. Viime etapille ei päässyt kuin kävelemällä, joten loppukilometrit kannoin herkut alppikukkien ja kivien keskeltä majalle.

Tilauksessa riitti haastetta, kun noihin metreihin tarvitsen korkean ilmanalan lääkkeitä.

Päädyin paistamaan valkosuklaisia aprikoosimuffineja. Valkosuklaapalat tuovat muffineihin pehmeää rasvaisuutta ja hain raikkautta jogurtista. Halusin muffineihin aprikoosisydämen, joten pilkoin aprikoosit pieneksi ja peitin ne rouhimillani valkosuklaapaloilla. Häiden muffinivuuat ovat tietty sydämenmuotoisia ja koristeeksi näpräsin pikkusydämiä mantelimassasta. Pyörittelin, leikkelin ja kiinnitin sydämet tomusokeriseoksella.

Nämä ovat oivalliset myös piknikille ja mökille kahvin kanssa.

Menin tähän keikkaan koko sydämellä ja tuntui, että hommaa riitti. Mutta kun katsoi jylhää vuorimaisemaa, kivien, kukkien ja ruohon sommittelua ja kuunteli mustien lehmien kellojen kilkatusta sekä vuoripurojen solinaa, hävisivät korkean paikan hengitysongelmat ja muffinien suunnittelupulmat tuntuivat kovin mitättömiltä. Sitä pystyi vain nyökkäämään toisen häävieraan hiljaiseen toteamukseen: "Kyllä on Jumalalla riittänyt täällä hommaa".

 

Aprikoosisuklaamuffinit

 

4 aprikoosia

100 g valkosuklaata

2 kupillista jauhoja

3/4 kupillista sokeria

1 tl soodaa

1/4 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

60 g voita

1/4 kupillista öljyä

1 kupillinen jogurttia

1 muna

 

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola kulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa sulattamasi voi, öljy, jogurtti, leivinsooda ja vatkaa sekaan muna. Kaada kosteat aineet kuiviin ja sekoita suurpiirteisesti.

Pieni valkosuklaa muruiksi ja lisää niistä noin 70 g taikinaan. Silppua aprikoosit pieniksi.

Levitä muffinimuottien pohjalle taikinakerros, lisää keskelle aprikoosisilppua ja valkosuklaapaloja ja lusikoi päälle taikinaa niin, että muotti täyttyy noin 2/3:aan.

Paista 200 asteessa parikymmentä minuuttia, kunnes muffinit saavat väriä pintaan.