Kesän bestselleri Genevenjärven ravintoloissa on ahven. Suomalaisturisti saa kuitenkin yllättäen samat ahvenet lähempää Suomesta, sillä sveitsiläisravintoloissa tarjottavat ahvenet on kalastettu usein Virosta.

Genevenjärven ravintoloissa on ahvenfileillä niin kova menekki, ettei järvi riitä niitä tuottamaan, vaikka iso onkin. Yksi järven terassiravintola saattaa myydä päivässä 300 lautasellista ahvenia.

Määrät ovat huikeat. Sveitsissä syödään vuodessa 7000 tonnia ahvenia, ja kun Genevenjärvestä saadaan enää vain noin 500 tonnia, on pääosa tuotava muista Sveitsin järvistä, kalankasvattamoista ja ulkomailta.

Sveitsin ahvenmarkkinoita hallitsevat virolaiset, venäläiset ja puolalaiset ahvenet. Suomestakin on tuotu koe-eriä, mutta suomalaiset eivät osanneet fileoida niitä niin puhtaiksi kuin sveitsiläiset vaativat.

Suuren virolaisen kalanviejä-yhtiö Japsin Arved Soovik kertoi Sveitsin telkkarissa, että puolet yhtiön päivässä kalastamasta 3-4 tonnista ahvenia viedään Sveitsiin.

"Suuret fileet viedään Suomeen, sillä suomalaiset tykkäävät niistä eniten."

Virolaisahvenet kalastetaan pääasiassa Pärnusta eli ne ovat suurempia meriahvenia kuin mihin Sveitsissä on totuttu.

Hyvä säkä täytyy olla, jos lautaselleen saa Sveitsissä Genevenjärven ahvenia, sillä alppimaan ravintolat tuovat yli 90 prosenttia käyttämistään ahvenista. Virolainen tuontiahven maksaa noin 34 frangia eli 28 euroa kilo, sveitsiläinen vähintään tuplahinnan eli 57 euroa. Venäjältä tuotua ahventa löytää tarjouksesta jo 12 eurolla. Ravintolan tasosta riippuen lautasellinen ahvenia maksaa parikymmentä euroa.

Sveitsin tv:n kuluttajaohjelma testasi jälleen, miten ravintolat kertovat asiakkaille kalan alkuperän. Lakien mukaan Sveitsin ruokalistoissa ei tarvitse ilmoittaa kalan kotimaata, mutta tarjoilijan pitäisi kertoa totuus kysyttäessä.

22 ravintolassa kuusi tarjoilijaa eli noin neljäsosa valehteli kalan tulevan lähijärvestä.

Genevenjärven kylän Casino-ravintola myi kalleimmat fileet, 40 euroa 100 grammaa, ja sanoi niiden tulevan "järvestä", minkä asiakas tulkitsee tarkoittavan Genevenjärveä. Vaan ne olivatkin pakastettua ulkomaista kalaa.

Ja sitten geneveläisravintoloitsijoiden vinkki suussasulavien ahvenfileiden paistoon:

Paista pienet ahvenfileet niin reilussa määrässä voita, että ahvenet pääsevät uimaan.

Leivitä vain suuret fileet ja pakastekalat. Anna ahvenille vauhtia ravistelemalla paistinpannua rivakasti edestakaisin levyllä, etteivät ne kuivu.