ylioppilasjuhlat2.jpg

 

Ylioppilasjuhlia ja monia muita valmistujaisia juhlitaan tänä vuonna toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Aikaa juhliin on siis kaksi ja puoli viikkoa. Kokosimme kaikille juhlanjärjestäjille 5 vinkkiä, joiden avulla juhlat onnistuvat varmasti.

  1. Suunnittele vieraslista ja juhlien aikataulu. Ylioppilasjuhlissa käy paljon vieraita, jolloin on syytä jaksottaa vieraiden tuloa. Kutsu vieraat kahteen kattaukseen: ensin sukulaiset, sitten ystävät ja perhetutut. Näin voit myös suunnata mahdollisen ruokatarjoilun usein kauempaa tuleville sukulaisille, ja siirtyä luontevasti tämän jälkeen kahvitarjoiluun. Kun kutsut vieraat tiettyyn aikaan, vältät tilanteet, joissa kahvipöytä ruuhkautuu. Myös vieraille on mukavampaa tulla odotettuun aikaan. Pyydä erityisruokavaliotietoja ilmoittautumisten yhteydessä.
  2. Mieti, mitä teet juhliin itse ja mihin tarvitset apua. Tee lista juhliin haluamistasi leivonnaisista ja ruokatarjoiluista. Pyydä leipomisapua läheisiltä ystäviltä, mummoilta ja kummeilta pientä korvausta vastaan. Vielä ehdit myös tilata kakun ammattilaiselta: jos pienten konditorioiden tilauslistat ovat jo täynnä, luota isompien leipomoiden klassikkokakkuvalikoimaan. Varaa juhliin apukäsiksi yksi tai useampi henkilö, joka on tottunut keittämään kahvia ja pystyy huolehtimaan tarjoiluiden täydennyksestä. Älä yliarvioi omia voimiasi: on tärkeämpää, että perheenjäsenet ovat juhlissa parhaimmillaan, kuin että talo on pesty ja tarjottavat tehty aivan omakätisesti.
  3. Siivoa koti yksi pala kerrallaan. Mieti, mikä sinun kodistasi tekee juhlavan. Usein olohuoneen ikkunoiden pesu raikastaa tilan kuin taikaiskusta. Yleisten tilojen siisteys ja eteisen järjestys on olennaisempaa kuin kaappien ja kirjahyllyn puhdistaminen. Lainaa naapurilta eteiseen ylimääräinen siirrettävä naulakko takkeja varten. Poista keittiön tasoilta ylimääräiset tavarat kaappiin, jotta saat laskutilaa astioille. 
  4. Varaa astiat tarjoilua ja kattausta varten. Isoissa juhlissa voit luottaa astiavuokraamoon, mutta jos keittiössä on apua tiskaukseen, tarvittavien astioiden määrä ei ole suuri. Pyydä läheisiltäsi lainaksi kahvikuppeja, kakkulapioita ja -vateja, lautasia, maljakoita tai kuohuviinilaseja tarpeen mukaan. Eleettömiä kuohuviinilaseja saa edullisesti, jos haluat täydentää omaa varastoasi. Tarkista myös pöytäliinojen tilanne. Muista palauttaa astiat pestyinä mahdollisimman pian juhlien jälkeen.  
  5. Tee lista tarvitsemistasi raaka-aineista ja varaa aika ruokien ja leivonnaisten valmisteluun. Tarjoiluihin tarvittavien raaka-aineiden lisäksi kirjaa ostoslistalle muut juhlissa tarvittavat asiat: Kuohuviinit ja alkoholittomat alkumaljat (esim. Pommac tai Lehtikuohu), lautas- ja kahviliinat, jotka sopivat kattauksen sävyihin, kahvit, palasokerit ja kahvikermat, alkoholittomat janojuomat, jääpalapussit jääpalojen valmistusta varten. Osta ajoissa kaikki, missä ei ole pilaantumisen vaaraa. Näin helpotat kiireisiä juhlanaluspäiviä. 

Katso täältä lisää ideoita ylioppilasjuhlien järjestämiseen!