viikon47suosikki.jpg

Viime viikolla piparkakkutaikinan ohje nousi kävijöidemme lemppariksi. Eikä ihme, sillä juuri tämä piparitaikina on todellinen helmi: siitä leivotut piparit ovat rapeita mutta nekkumaisen sitkaita, sopivan mausteisia ja suussasulavia. 

 

Erikoisuutena tässä taikinassa on, että sooda lisätään veden joukossa. Pieni nestelisä lienee näiden pipareiden rapeuden salaisuus. 

Jos leivot pienten lasten kanssa, kannattaa taikina kaulia jääkaappikylmänä ohueksi levyksi. Kylmän taikinan kauliminen vaatii hieman voimia, mutta siitä piparit onnistuvat lasten käsissä helpommin. Kylmästä levystä otettujen piparien yksityiskohdat murru pellille siirrettäessä. Kylmä taikina myös irtoaa alustasta paremmin, eikä jauhoja tarvita kaulittaessa niin paljon. 

Jos taas lapset haluavat kaulia taikinan itse, anna sen pehmitä pöydällä puolisen tuntia ennen leipomista ja käytä jauhoja reilummin. Näin taikina tottelee kaulimista paremmin.

Kuten kaikki taikinat, tämäkin on hankala käsiteltävä liiaksi lämmenneenä. Kerää siis pöydälle jääneet taikinajämät palloiksi ja anna niiden jähmettyä jääkaapissa ennen uudelleenkaulimista.

Muista tehdä taikina leipomista edeltävänä päivänä tai vähintään 5 tuntia ennen leipomista, jolloin se ehtii jähmettyä leivontavalmiiksi jääkaapissa. Taikinantekoniksit löydät videolta reseptin yhteydestä. 

Ihania piparileipojaisia!

 

Psst! Katso muut piparkakkuohjeemme piparkakkuteemastamme