MK_munkit_07_preview.jpg

Oletko kokeillut valmistaa munkkeja itse? Lämmin sokerimunkki on vapun paras herkkupala, sillä rapsahtavaa kuorta ja suupieliin kertyvää sokeria ei vain voi vastustaa.. Jos ryhdyt tänä vappuna munkinpaistoon, katso tämä munkinpaistajan muistilista. Näillä vinkeillä onnistut!

  • Tarvitset munkkien paistoon kannellisen valurautapadan tai muun paksupohjaisen kattilan.
  • Käytä munkkien paistoon 100-prosenttista rasvaa (ruokaöljy, paistorasva, munkinpaistorasva tai kookosrasva), jota on padan pohjalla vähintään neljän sentin verran.
  • Kuumenna rasva 170-180 -asteeseen. Varminta on seurata lämpötilaa paistolämpömittarilla, mutta sopivaa paistolämpöä voi testata myös leipäpalasella: kun leipäpala ruskistuu kauniin väriseksi noin minuutissa, on rasva sopivan kuumaa.
  • Muista paloturvallisuus: varaa kattilan viereen kansi, jolla voit tukahduttaa liekit. Älä myöskään laita rasvan sekaan vettä, sillä se saa kuuman rasvan roiskumaan.
  • Siivilöi jäähtynyt munkinpaistorasva ja säilytä jääkaapissa, jos paistat munkkeja pian uudelleen. Käytetyn rasvan voi käyttää vielä kaksi kertaa. Jos et ryhdy pian munkinpaistopuuhiin, hävitä öljy suljetussa muoviastiassa sekajätteessä, älä kaada rasvaa viemäriin.
  • Sokeroi munkit lämpiminä, niin sokeri tarttuu herkkuun parhaiten. Vaihda sokeria välillä, sillä rasvainen sokeri ei tartu munkin pintaan. Voit sokeroida munkit myös paperipussissa sokerin kanssa ravistellen. Jos leivot munkkeja myöhemmin tarjottavaksi, voi munkit lämmittää uudelleen ja sokeroida sitten. Pakasta munkit ilman sokeria ja sokeroi lämmityksen jälkeen: maistuvat aivan tuoreilta!
  • Jos haluat munkkeihin uutta twistiä, mausta vappumunkit sitruunalla, valmista munkkitaikina jogurttiin tai kookosmaitoon, tai leivo munkeista makeita tankoja eli churroja. Kiireisen munkinpaistajan valinta on leivinjauheella kohoavat pikamunkit tai nopeat suklaamunkit

Katso ohje perinteisiin munkkeihin alta ja vietä makea viikonloppu!