vappusima.jpg

Mitäpä olisi vappu ilman simaa? Ei kannata kokeilla, vaan laittaa ajoissa vappusimat tulille. Katso alta parhaat niksit ja reseptit!

Siman valmistusvinkit

Itse tehtynä simasta saa juuri oikean makuista ja perinteinen sima on myös superhelppo valmistaa. Ainut haastee piilee siinä, että muistaa aloittaa ajoissa! Vappujuoman pirteyden salaisuus piilee hiivalla käyttämisessä, kirpsakassa sitruunassa ja karamellisessa fariinisokerissa. Jos haluat juomaan syvemmän värin, käytä juomaan fariinisokerin lisäksi vaikkapa tummaa muscovadosokeria tai ruokosokeria.

Jos paloittelet sitruunat simaan kuorineen, muista napata kaupasta mukaan pussillinen luomusitruunoita. Mutta ei hätää, jos et halua käyttää kuoria tai hedelmäkorissa majailee monta sitruunaa jo valmiiksi. Sima onnistuu hyvin myös kuorituista sitruunoista tai käyttämällä juomaan vain hedelmien mehu.

Hiivaa tarvitaan simaan ihan pikkiriikkinen nokare, noin 1/5 tl eli 5 grammaa. Jos käytät kuivahiivaa, liuota se ensin nestetilkkaan ja sitten kättä lämpimämpään (+42-asteiseen) veteen. Kuivahiivaa tarvitaan 4 litraan vettä noin 1/2 tl.

Anna siman käydä huoneenlämmössä kattilassa tai puhtaassa ämpärissä noin vuorokausi ennen pullottamista. Voi käyttää pullottamiseen muovipulloja, lasipulloja tai vaikka mehukanistereita, kunhan pulloissa on korkki. Lisää pulloihin teelusikallinen sokeria ja tiputtele joukkoon rusinoita. Muista, ettet väännä korkkeja liian tiukalle, sillä siman käydessä paine pullossa kasvaa. Sima käy jääkaapissa viikossa raikkaaksi ja kuplivaksi. Hätäisemmälle sopii pikaisempi huoneenlämmössä käyttäminen, joka kestää noin 3 päivää. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pullon pintaan.

Siman säilyttäminen

Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. 

Ota alta talteen ohje perinteiseen simaan tai kokeile raikasta limettisimaa, hunajaista vappujuomaa, voikukkasimaa tai raparperisimaa. Siman makumaailmaan sopivat myös herukanlehdet, sitruunamelissa ja minttu.

Nyt kaikki simasuut vappujuoman tekoon! Jaa myös hyvät simavinkkisi kommenttilaatikossa meidän iloksemme.

 

Psst! Tykkäsitkö tästä jutusta? Tilaa Maku-lehti ja saat lehdellisen ihania reseptejä ja vinkkejä 8 kertaa vuodessa kotiisi kannettuna!