IMG_0485.JPG

Kaupallinen yhteistyö: Makuviikko

Tuttu tunne ruokatoimittajallekin. Työpäivän jälkeen pää tuntuu olevan totaalisen tyhjä arkiruokaideoista. Mitä nopeaa, helppoa ja suht edullista perheelleni kokkaisin? 

Maku on tehnyt alkuvuodesta lähtien yhteistyötä Makuviikon kanssa. Kyseessä on ruokakassipalvelu, jonka reseptiikasta osa on Maku.fi:n ohjeita. Olen tilannut ruokaa aikaisemmin netistä mutta nyt päätin kokeilla ensimmäistä kertaa ruokakassipalvelua, joka toimittaa suoraan kotiin raaka-aineiden lisäksi myös ruokaohjeet.

Ruokakassi tilataan osoitteessa makuviikko.fi ja maksamisen voi suorittaa myös verkossa. Ruokakassin voi tilata joko kertatilauksena tai hieman edullisempana kestotilauksena. Kolmen päivän kassi neljälle hengelle maksaa kestotilauksena 75 euroa, kertatilauksena 85 euroa. Vastaavasti viiden päivän kassille kertyy hintaa kestona 95 euroa versus kertatilauksena 105 euroa.

Toistaiseksi toimitukset ovat joka toinen viikko mutta elokuussa jakelu muuttuu viikottaiseksi. Samalla valikoimiin tulee myös kuluttajien toivomuksesta kahden hengen ruokakassi, joka sopii paremmin pienempiin talouksiin. Helsingin lisäksi Makuviikko toimittaa ruoat Vantaalle, Sipooseen, Porvooseen, Espooseen, Kirkkonummelle, Kauniaisiin sekä Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

Makuviikko-laatikko.JPG

Tilausvahvistuksen lisäksi meiliin kolahtaa pari päivää ennen toimitusta tarkennettu toimitusaika. Testausaikana laatikko saapui Pohjois-Helsinkiin maanantai-iltana ja klo 19.30. Lähetti kiikutti ovelle pahvilaatikon, jossa oli sulassa sovussa kaikki tarvittava sekä reseptiikkalehtinen. Kylmät ainekset oli pakattu erilliseen muovipussiin ja yrtit ja salaatit päällimmäiseksi. Kaikki oli ehjää ja tuoretta.

Testasin kolmen päivän kassia. Makuviikko-laatikko toimitettiin maanantaina. Seuraavana iltana tiesin tulevani vasta myöhemmin kotiin, joten päädyin valmistamaan haukipihvit ja kasvisriisilisäkkeen saman tien jääkaappiin odottamaan. Tämä lienee perheissä aika yleinen tilanne, että suurin osa illoista on täynnä erilaista ohjelmaa ja ruoanlaittoon liittyy ennakointia.

Raaka-aineet olivat laadukkaita, sesongin mukaisia ja tuoreita. Mukana oli myös jonkin verran luomua. Viikon aikana tuli syötyä vaihtelevasti kalaa, kasviksia ja lihaa. Vältyin pohtimasta yksittäisiä ruokalajeja, ainekset tulivat kotiovelleni ja söin monipuolisesti. Kotona on oltava perusainekset (kuten jauhot, kananmunat ja perusmausteet) mutta kaikki muu tarvittava löytyi lähetyksestä. Kolmihenkisessä perheessämme kolmen päivän kassi riitti käytännössä melkein koko viikoksi. Ruokaa tuli sen verran, että pari päivää söimme tyytyväisinä samaa ruokalajia. Toisaalta hävikkiä tuli vähemmän, koska kassi sisälsi vain ruokalajeihin tarvittavat ainekset.

Kalapihvit.JPG

Haukipihvit olivat maukkaita ja suomalainen hauki toimitettiin valmiiksi jauhettuna ja erittäin tuoreena. Tämän helpommaksi ei kalapihvien valmistus enää muutu, sillä sekoitin jauhettuun haukeen vain muut tarvittavat ainekset. Lisäkkeenä oli kasvisriisiä. Savuporo-perunasosekeitto oli myös maukas ja nopea valmistaa, sillä poronliha toimitettiin valmiina muruna. Kolmas ruokalaji oli maalaiskanaa ja juuresvokkia. Plussaa olivat mukana tulleet salaattiainekset, joten palvelun avulla saa lautaselleen sekä pääruoat että lisäkkeet. Ruokakassipalvelu vaatii kuitenkin käyttäjältään jonkin verran suunnitelmallisuutta, sillä perheiden arki täyttyy harrastuksista ja vaihtelevista aikatauluista eikä aikaa kokkaamiseen löydy aina joka päivä. Olisi kätevää, jos reseptivihkosessa olisi ehdotus ruokien tekojärjestyksestä. 

Voin lämpimästi suositella ruokakassipalvelua kiireisille perheille. On mukavaa, että joku toinen on miettinyt viikon ruokalistan puolestani. Jos tykkäät kokkaamisesta mutta et niinkään arkiruokien ideoimisesta, tämä toimii!

Elina Jyväs