YloJarvi088_preview.jpg

Onko siman valmistus sinulle ihan uutta vai ovatko simavinkit unohtuneet viime vapusta? Itse tehdyssä simassa on vappujuhlan tuntua ja juuri oikeanlainen maku. Nyt kannattaakin alkaa hankkimaan jo luomusitruunoita ja fariinisokeria kaappiin, sillä siman valmistukseen kuluu noin viikko. 

Perinteiseen simaan tulee kahdenlaista sokeria: kidesokeria antamaan makeutta, sekä tummaa, karamellimaista fariinisokeria tuomaan makua ja väriä. Mitä enemmän laitat fariinisokeria, sitä tummempaa simasta tulee. Simasta tulee ihanan sitruunaista, kun juomaan käytetään sitruunat kuorineen päivineen. (Sitrukset toki siivilöidään pois käytetystä juomasta.) Hiivaa tulee neljään litraan simaa vain 5 grammaa eli noin herneen kokoinen nokare. Oikea hiivan määrä on tärkeää siman valmistuksessa, sillä liika hiiva saa juoman sameutumaan ja maistumaan hiivaiselle. 

Kun ainekset on sekoitettu, simajuomaa käytetään 12-24 tuntia huoneenlämmössä, jonka jälkeen se siivilöidään, pullotetaan, rusinat lisätään ja siman annetaan maustua jääkaapissa noin 5-6 päivää. Hätäisemmän simanlaittajan juoma syntyy kolmessa päivässä huoneenlämmössä käyttämällä. Pikaisemmassa simassa on kuitenkin vähemmän kuplia ja se on sameampaa kuin viikon verran valmistettu. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Muista säilyttää valmis sima jääkaapissa ja juoda noin viikon kuluessa.

Ota talteen alta resepti perinteiseen simajuomaan ja valmista vappuvirvokkeesi itse!