focacciat2.jpg

Terveisiä Italian Ligurian maakunnasta, focaccian luvatusta maasta! Makua (@makulehti) Instagramissa seuraavat saattavat muistaa jo nähneensä tämän kuvan. Kuva on Genovasta pienen junamatkan etäisyydellä sijaitsevan Reccon kaupungin suosituimmasta focacciapaikasta, Panificio Moltedosta. Paikka kuhisi ihmisiä, jotka poikkesivat leipomo-myymälään hakemaan aamupäivän haukattavaa. Kuten mekin. Saimme myös ystävälliseltä focacciaa myyneeltä rouvalta luvan käyttää tätä kuvaa.

Focaccia on siitä hauska klassikko, että perinteiden lisäksi se kantaa vapauksia. Nimittäin käymissämme kylissä ja kaupungeissa oli jokaisella oma  tapansa valmistaa focacciaa. Siinä missä Reccon nimikko-focaccia oli crescenza-juustolla täytetty ohut Focaccia al Formaggio, parin kilometrin päässä Camoglin kylässä oikea focaccia olikin sipulinen ja pehmeä Focaccia al Cipolle. Ja toki, jos vaan halusit, leikattiin mukaan pakettiin iso pala salvia-, oliivi-, tai rosmariinifocacciaa. Puhumattakaan aina ajankohtaisesta, suolahipuilla viimeistellystä focacciasta.  

Focaccian tarina on myös mielenkiintoinen. Kalastajien vaimot valmistivat sitä perinteisesti miehilleen ennen kuin nämä lähtivät merelle, ja osa kääräistiin evääksi mukaan. Muutamasta aineksesta syntyvä herkullinen, runsaalla oliiviöljyllä valeltu leipä piti kylläisenä aina illalliseen saakka. Camoglissa naiset tarinan mukaan myös "merkkasivat" miehensä sipulisin suudelmin, jotta nämä menettäisivät kiinnostavuutensa muiden naisten silmissä! 

Focacciasta innostuneina päätimme hakea Lukijan ohje -juttusarjaamme nyt mahtavaa, lyömätöntä focaccian ohjetta. Onko sinulla sellaista? Kuuluvatko siihen rosmariini ja oliivit, vai vain oliiviöljy ja sormisuola? Onko se ohut vai paksu, pehmeä ja rapeapintainen?

Voit lähettää ohjeesi 12.10. mennessä Emilialle, emilia.kolari(at)a-lehdet.fi (joka muuten oli tämä Ligurian focacciamaastoja lomallaan nuuskinut Maku-lehden toimitussihteeri). 

Julkaisemme ohjeista yhden seuraavan Maku-lehden (ilm. 5.11.) Lukijan ohje -palstalla ja palkitsemme tämän ohjeen lähettäjän kirjapalkinnolla.

sipulifocaccia2.jpg