uunilohi.jpg

Uunilohi kuuluu suomalaisten ehdottomiin suosikkiruokiin. Valttia on uunilohen helppous: moni osaa valmistaa tämän kalaruoan vaikka unissaan. Oletko kuitenkaan miettinyt, voisiko uunilohen tehdä vielä paremmin?

  1. Paistatko sinäkin uunilohen aina 200- tai jopa 225-asteisessa uunissa? Kokeile seuraavaksi alhaisempaa lämpötilaa. 175 asteessa kypsennettynä kalan rasva pysyy paremmin mehevöittämässä kalaa, eikä irtoa vuoassa tiriseväksi rasvalammikoksi. Alhaisella lämpötilalla voit myös välttää valkoiset hyhmät kalassa, jotka johtuvat liian nopeasti koaguloituneista proteiineista. Jos haluat kalaan rapean pinnan, nosta kala kypsennyksen päätteeksi uunin ylätasolle.
  2. Älä kypsennä yli. Yksi elämän mysteereistä on, että niinkin rasvaisen kalan kuin lohen voi kypsentää korppuakin kuivemmaksi. Valitse kaupasta tuore kala, jonka voit jättää huoletta meheväksi. Lohen ei tarvitse olla murenevaa ollakseen syömäkelpoista. Toisin sanoen, mehevin lohi on maukkainta.  
  3. Useimmissa uunilohiohjeissa lohi- tai kirjolohifilee nostetaan uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Tarjottaessa lohikimpaleeseen tarttuu pehmeäksi kypsyneen nahkan riekaleita, joiden maku ei tee oikeutta kalalle, olipa se kuinka tuoretta tahansa. Lohen nahkalla on myös taipumus tarrautua vuokaan kiinni niin, että sitkeimmätkin meistä taipuvat tiskaushaasteen edessä. Kokeile seuraavaksi nostaa lohi voideltuun uunivuokaan nahkapuoli päällepäin. Lohen nahka pitää kalan mehevänä ja mikä parasta, voit rullata rapeaksi paahtuneen nahkan pois kalan päältä kauniisti ennen tarjoilua.  

Kuinka sinä kypsennät uunilohen? Onko sinulla niksiä, jonka haluat jakaa muille makulaisille?