mansikkamarmeladi_0.jpg

Maistuisiko raparperihillo tai -mehu? Katso alta säilöjän muistilista ja kivat reseptit!

Pakastaminen

  • Pakastaminen on kätevä tapa säilöä raparperia. Jos kuori tuntuu paksulta, kuori varret ohuelti, viipaloi ne noin sentin paloiksi, sokeroi ja pakasta. Raparperia kannattaa pilkkoa yhteen pussiin aina yhteen raparperipiirakkaan tarvittava määrä, niin pakkasesta on helppo ottaa sopiva annos, kun raparperipiirakan tarve iskiee.

Hillot ja mehut: purkkien ja pullojen valmistelu

  • Säilöessä on tärkeää muistaa puhtaus, sillä se parantaa omatekoisten purkkiherkkujen säilyvyyttä. Säilömistä edellisenä päivänä laita pullot, purkit ja kannet likoamaan yön yli. Pese ne sen jälkeen huolellisesti astianpesuaineella käsin tai koneessa.
  • Kuumenna uuni 100-125 asteeseen. Kääri tyhjät pullot ja purkit sanomalehtipaperiin, lado ne uunipellille ja kuumenna vähintään 15 minuuttia.  Keitä myös liotetut ja pestyt korkit ja kannet.
  • Pienemmät hillo-, hyytelö- tai marmeladipurkit voit steriloida kätevästi mikroaaltouunissa. Täytä purkit reilusti puolilleen vedellä ja nosta mikroaaltouuniin kiehumaan. Keitä kannet erikseen kattilassa. Voit keittää myös sekä purkit että kannet kattilassa.

Pullotus

Säilytys

  • Perussääntö on, että käytä marja- tai hedelmäkilolle noin puoli kiloa sokeria. Jos säilytät hillon jääkapissa ja käytät sen pian valmistuksen jälkeen, voit pienentää sokerimäärää. Vähäsokerinen hillo säilyy hyvin myös pakastimessa. Hillokkeet sisältävät vähemmän sokeria kuin hillot, joten ne kannattaa käyttää nopeammin.
  • Hillosokeriin on sekoitettu hedelmäpektiiniä, sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia, mikä auttaa hillon hyytelöitymisessä ja säilyvyydessä. 
  • Hilloamisaineet,säilöntätabletit ja Atamon ovat varsin käteviä säilönnässä. Tuotteet lisäävät säilyvyyttä ja ne parantavat rakennetta.
  • Avatut hillopurkit ja muut vastaavat kannattaa säilyttää jääkaapissa. Hyvä konsti on kirjoittaa tussilla etikettiin purkin avaamispäivä. Avattuja purkkeja voi säilyttää noin 2 kuukautta jääkaapissa, mutta kannattaa luottaa omiin aisteihinsa, sillä ne voivat säilyä myös kauemmin.
  • Raparpericurdissa on lemoncurdin tapaan kananmunia ja voita ja se säilytetään pakastimessa.

Miten sinä säilöt raparperia?