piparkakkutalotaikina.jpg

Viikonloppuna vietetään ensimmäistä adventtia. Monessa keittiössä nikkaroidaan piparkakkutaloa, piparirekeä ja piparikuusia.

 

Kaikki alkaa piparitaikinasta. Mihin taikinaan luotat, kun teet piparkakkutaloa? Ostatko valmiina vai teetkö taikinan itse? Piparkakkutalotaikina saa olla tavallista taikinaa tiiviimpi, että seinät pysyvät paistettaessa muodossaan eivätkä murene taloa kasattaessa. Jos haluat tehdä taikinan itse, katso tästä piparkakkutalotaikinan resepti.

 

Jos teet ensimmäistä kertaa piparitaloa, tai haluat suoriutua siitä helposti, katso piparkakkumökin tai -kodan resepti. Piparkakkumökki on perinteinen ja pikkuinen piparitalo. Piparikota taas syntyy vielä helpommin, kolmiomuotilla otetuista seinäpaloista.

 

Tässä muutama vinkki piparitalon rakentajille. Tee taikina päivää ennen piparitalon osien leipomista. Kauli taikina halutessasi leivinpaperin päällä, jolloin sinun ei tarvitse siirtää osia enää leikkaamisen jälkeen, ja vältät niiden vääntymisen. Suorista pipariosien reunat tarvittaessa paistamisen jälkeen veitsellä, kun piparkakku ei ole vielä täysin kovettunut. Anna osien jäähtyä ja kovettua ennen koristelua. Kasaa vasta koristellut palat taloksi sulatetun sokerin avulla (ja viimeistele saumat sokerikuorrutuksella lopuksi, jos haluat).

 

Jos osaat tehdä helpon piparimökin jo unissasi ja haluat haastetta, kannattaa käydä inspiroitumassa täällä

 

Suosittelemme nikkaroimaan piparkakkutalon sunnuntaihin mennessä, nappaamaan siitä kuvan ja osallistumaan Kotivinkin järjestämään Piparkakkutalokisaan. Kisaan voi osallistua siis 30.11. saakka. Kaikista taloista valitaan 20 hienointa ja kekseliäintä piparkakkupirttiä kilpailun finaaliin, jossa lukijat äänestävät netissä voittajan.

 

Piparkakkutalon rakentamisen ei tarvitse olla yksinäistä puuhaa. 52 weeks of deliciousness -bloggarimme Anne luottaa rakennuspuuhissa porukan voimaan. Katso Annen postauksesta myös ideat värikkääseen ja hauskaan piparitaloon.