joulukinkku3.jpg

Milloin teillä paistetaan joulukinkku? Suurimmalla osalla suomalaisista kinkku paistuu jouluaaton vastaisena yönä, ja aattoaamun tunnelmaan kuuluu herääminen kinkun tuoksuun. Kokosimme sinulle vinkit, joilla kinkun paistaminen onnistuu varmasti!

 

Joulukinkku kannattaa ottaa huoneenlämpöön kinkun koosta riippuen 1-2 tuntia ennen paistamista. Kun aika on kulunut, poista kääre ja nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä jo tässä vaiheessa paistolämpömittari kinkkuun kyljestä kohtaan, jossa se voi olla paistamisen ajan (ei kiinni luuhun). Näin voit seurata kinkun sisälämpötilan nousua. Kinkun sisälämpötila saisi olla 8-10 astetta, kun aloitat paistamisen. Näin kinkun paistotuloksesta tulee parempi ja tasaisempi. 

 

Muista kaataa uunipannulle vettä: se estää kinkusta valuvan nesteen palamisen kiinni pannuun ja pitää samalla höyrystyessään kinkun mehevänä. Vettä voit lisäillä pannulle tarpeen mukaan. Paistoliemestä saat sitten maukkaan kastikepohjan (voit poistaa paistoliemen pinnalta ylimääräisen rasvan, kun jäähdytät liemen pannulle). Kokeile tänä vuonna kinkun kaveriksi maukasta ja helppoa päärynä-kermakastiketta

 

Paista kinkku 100-125 asteessa. Alhaisessa lämpötilassa kinkku mureutuu ja kypsyy tasaisesti. Kinkun paistaminen vie aikaa noin 1 tunnin lihakiloa kohden. Joulukinkku on valmis, kun sen sisälämpötila on noin 75-78 astetta. Jos haluat paistaa joulukinkun ylikypsän mureaksi, sopiva lämpötila on noin 80 astetta. Kinkun sisälämpötila nousee vielä hieman uunista ottamisen jälkeen. Muista hyvä jäähdytys, ellet sitten kuorruta ja tarjoa kinkkua saman tien.

 

Niin, se kuorrutus! Maku-toimituksessa pähkäillään joka vuosi, miten herkullisesti kinkku tänä vuonna kuorrutettaisiin. Silti suosituin vaihtoehtomme Maku.fi:ssä on vuodesta toiseen perinteinen sinappi-korppujauhokuorrutus. Yhtä helppo, mutta vielä maukkaampi kuorrutus syntyy karkeasta sinapista ja mantelilastuista. Näyttävä kinkku saa pintansa pähkinöistä. Uusimmasta lehdestämme (Maku 8/14) löydät taas ihanan luumuglaseeratun joulukinkun ohjeen.

 

Jos oma kinkkureseptisi uupuu vielä, tai kaipaat lisävinkkejä, löydät kaiken tarvitsemasi joulukinkku-teemastamme. Voit myös laittaa kysymyksiä tai kommentoida tämän postauksen alle, Maku-toimitus vastaa aina huomiseen iltapäivään saakka!