palsternakka.jpg

Palsternakka on paljon muutakin kuin pelkkä soppajuures. Paahdettuna sen pähkinäinen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. 

 

Palsternakka sisältää eteerisiä öljyjä ja runsaasti sokeria, minkä vuoksi se on maultaan mukavan mausteinen ja makea. Molemmat ominaisuudet korostuvat, kun juures kypsennetään. Vaikka palsternakkaa voi syödä raakanakin porkkanan tapaan, se on parhaimmillaan napakan kypsäksi valmistettuna.

Tämän juureksen ydin on puumainen. Mitä lähemmäs ulkopintaa mennään, sitä huokoisemmaksi rakenne muuttuu. Siksi varsinkin isoja palsternakkoja on vaikea keittää tasaisen kypsiksi. Niksinä on pitkä ja hidas haudutus tai paloittelu. Kun myös juureksen ydin on suorassa kosketuksessa lämpöön, se kypsyy nopeammin.

Palsternakka sopii sellaisenaan paahdettavaksi, lohkoina tai lantteina. Ranskalaiset valmistuvat reilussa vartissa sentin paksuisista tangoista. Kääntele palsternakkapalat öljyssä ennen paahtamista ja ripottele pinnalle mausteita.

Palsternakalla voi korvata osan muusiin tulevista perunoista, jolloin sose saa herkullisen maun. Palsternakka-perunasose sopii mainiosti liha- ja kalaruokien lisäkkeeksi. 

 

Palsternakkareseptejä

  • Keittoja. Palsternakkakeitto on hyvä alkuruoka tai arkikeitto, josta saa kermaa vaihtamalla tarvittaessa vegaanisen.
  • Soseita. Palsternakka-perunasose on parhaimmillaan hieman karkeaksi soseutettuna. Toki palsternakat voi ajaa myös kerman kanssa sileäksi ja kosteaksi pyreeksi, jolloin annos ei kaipaa enää erillistä kastiketta. 
  • VuokiaPalsternakkavuoka on vierasruokaa, jonka voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin. Se sopii mainiosti myös jouluruokien lisäkkeeksi. Soseutettu palsternakkalaatikko maistuu muillekin kuin perinteisten laatikoiden ystäville. Kokeile myös yhdistää palsternakkaa porkkanaan, ja saat joulupöydän himotuimman laatikon
  • Lisäkkeitä. Uunissa paahdetut palsternakat sopivat monenlaisten ruokien lisäkkeeksi. Palsternakkaranskikset kypsyvät yhdessä porkkanoiden kanssa. Palsternakkasipsit onnistuvat puolestaan pannulla paistamalla. 

 

Psst! Kokeile palsternakkaa myös galetteen, sämpylöihin ja porkkanakakkumaiseen kakkuun :)

Kuva: Satu Nyström