mango.jpg

Maaliskuun sesonkikasvis on iki-ihana mango, joka maistuu sellaisenaan, salsana ja lämpimissä ruoissa.

 

Osta syöntikypsänä

Mango on herkkä kolhuille ja kylmälle, eikä hedelmän kypsyminenkään aina mene nappiin. Varmin tapa saada ensiluokkaisia mangoja on ostaa hedelmät valmiiksi pakattuina ja syöntikypsinä. 

Mangon kypsyyttä voi kokeilla kevyesti painelemalla ja nuuhkaisemalla. Kypsä hedelmä antaa vähän periksi ja sen tuoksu on makea, ananakseen ja pihkaan vivahtava. Kuoren väri ei välttämättä paljasta mangon kypsyyttä, väri voi vaihdella vihreästä keltaiseen ja punaiseen kypsyysasteesta riippumatta.  

 

Halkaise ja paloittele

Mango on parasta halkaista kuorineen. Hedelmän keskellä on iso litteä kivi, joka täytyy ohittaa molemmin puolin hedelmää halkaistaessa. Kiveen kiinni jäävä hedelmäliha irtoaa helposti veitsellä.

Hedelmäliha on näppärää leikata kuoren puolikkaissa kuutioiksi tai siivuiksi ja irrottaa sitten kuoresta veitsellä. 

 

Mausteista mangosta

Monen mielestä mango on parhaimmillaan jääkaappikylmänä, suoraan kuoresta lusikoituna. Se sopii kuitenkin niin juomiin, leivonnaisiin, lisäkkeeksi kuin lämpimiinkin ruokiin

Soseuta mangosta riisiviinietikan kanssa raikas vinegretti vihreälle salaatille. Käytä mangoa thaityylisiin salaatteihin, kuten lasinuudelisalaattiin ja chilillä, inkiväärillä ja limetillä maustettuun makeansuolaiseen lisäkesalaattiin.

Kuutioi mango tomaattien ja punasipulin kanssa ihanaksi salsaksi, ja tarjoa meksikolaisten tortillojen tai mausteisten kanaruokien seurana. Mango sopii mainiosti kanan kanssa myös lämpimiin leipiin.

Jälkiruoaksi mango taipuu makeassa liemessä karamellisoituna, kermaisena mangomoussena tai jäätelön parina tarjottuna kuumana mangosalsana. Klassinen kerroskiisseli saa uuden maun kookoskiisselin kanssa kerrostetusta mangopyreestä.   

Leivonnassa mango on parhaimmillaan kakuissa, jossa sen makea ja pehmeä maku pääsee oikeuksiinsa. Käytä mangoa täytekakun täytteeseen, piristä sillä makea pavlova tai mehevöitä mangopaloilla vegaaninen, keksipohjainen kakku. Kevään ehdoton hitti on mango-juustokakku, jossa hedelmäsose marmoroi juustotäytteen raikkaan herkulliseksi.

 

Psst! Kokeile mangoa myös chiansiemenvanukkaaseen passiohedelmän kanssa. Tämä yhdistelmä toimii vaikka keväisen brunssin jälkkärinä!