mandariini.jpg

Marraskuun lopussa se iskee - armoton mandariininhimo. Pikkusitrukset ovat juuri nyt parhaimmillaan, joten niitä kannattaa syödä sellaisenaan, salaatissa ja smoothieissa. 

 

Arkikielessä mandariinilla tarkoitetaan yleensä satsumia ja klementiinejä. Satsuma on mandariinin ja klementiinin japanilainen sisko. Oranssi ja satsumaa pyöreämpi klementiini taas on mandariinin ja pomeranssin risteytys. Satsumat ovat raikkaita ja hapokkaita, klementiineissä on enemmän makeutta ja niissä maistuu vahvempana perinteinen mandariinin aromi. 

Mandariinit on yleensä helppo kuoria. Joskus kuitenkin kuori istuu tiukassa, jolloin kuorimista helpottaa, jos mandariinia pyörittelee kämmenellä pöydän pintaa vasten. 

Moniin ruokiin mandariinit sopivat parhaiten kalvottomina lohkoina, jotka syntyvät näppärästi näin: Leikkaa mandariinin molemmista päistä pois viipale niin, että hedelmäliha tulee näkyviin. Leikkaa kuoret pois hedelmälihaa myöten. Hyvä väline kuoren poistoon on esimerkiksi sahateräinen tomaattiveitsi. Irrota lohkot kalvojen välistä. Purista mehu talteen jäljelle jäävistä kalvoista ja käytä vaikka salaattikastikkeeseen.

Klementiinien kuori sopii mausteeksi. Vahva-aromista kuorta voi raastaa esimerkiksi kastikkeisiin ja leivonnaisiin. Satsumien kuoret eivät ole hyvän makuisia, joten niitä ei ole syytä käyttää. 

 

Mandariinireseptejä

  • Salaatteja ja salsoja. Mandariinit sopivat sekä tabbouleh-salaattiin että sen kastikkeeseen. Joulupöydässä maistuu klementiineillä raikastettu salaatti. Rapsakka satsumasalsa on raikas lisäke tacoille ja tortilloille sekä paistetulle kalalle ja kanalle. Voit tehdä salsasta miedon tai tulisen chilin määrää säätelemällä.  
  • Jälkiruokia ja välipalojaTrifle-kerrosherkkuun sopivat mandariineista parhaiten makeat klementiinit, jotka on leikattu kalvottomiksi lohkoiksi. Smoothiebowl on trendikäs, lusikoitava smoothie, johon klementiinit uppoavat mainiosti. Joulun yksinkertaisin jälkiruoka ovat suklaaseen dipatut mandariinilohkot. Mandariineilla raikastettu hedelmärahka on klassikko, joka ei esittelyä kaipaa.
  • Leivonnaisia. Klementiinit ovat kakussa sekä herkullisia että koristeellisia. Mandariinit käyvät myös appelsiinia sisältäviin leivonnaisiin: kokeile niitä vaikka pikkuleipiin tai ambrosia-tyyliseen kakkuun.
  • Juomia. Klementiinitoti on hauska vaihtoehto glögille.

 

Psst! Kulhoon kumottu pussillinen klementiinejä sopii mihin tahansa pikkujoulupöytään. Katso lisää pikkujouluideoita täältä :)

Kuva: Kreetta Järvenpää