at_kattaus_preview.jpg

Poimi hedelmähyllystä tällä kertaa uusi punaposkinen kaveri eli granaattiomena. Näillä vinkeillä valitset kypsän hedelmän ja käsittelet sen kuin konkari. Ota talteen myös ihanat reseptit!

Granaattiomenan sesonki kestää syyskuusta tammikuuhun. Nyt on siis oiva aika ostaa niitä edullisemmin. Kauniista hedelmästä syödään valkoisen hedelmälihan ympäröimät mehukkaat ja antioksidanttipitoiset siemenet. Hedelmäliha on kitkerä ja hapokas, joten sitä ei syödä.

Kypsän granaattiomenan tunnistat siitä, että se on napakkakuorinen ja tuntuu kokoonsa nähden painavalta. Sopivan kypsän granaattiomenan pinta on kiiltävä, ylikypsä granaattiomena taas on pehmeä ja sen pinta on samea.

Granaattiomenan käsittely

Jokainen granaattiomenaa käsitellyt tietää, että se on sottaavaa puuhaa ja erittäin värjäävää (ei kannata siis pukea päälle lempparia silkkipaitaa tai ottaa esiin marmorialustaa).

Kun opit nämä niksit, vältyt pahimmilta tahrakatastrofeilta:

  • Käsittele granaattiomena pesualtaassa. Näin roiskeet leviävät altaan reunoille, eikä keittiön seinille.
  • Älä viipaloi tai halkaise granaattiomenaa suoraan veitsellä, sillä muuten siemenet halkeavat ja roiskuvat ja osa niistä menee hukkaan.
  • Aloita granaattiomenan käsittely huuhtelemalla hedelmä. Viillä granaattiomenan ympäri ohut viilto terävällä veitsellä. Sen jälkeen saat pyöräytettyä puolikkaat irti toisistaan. Voit jakaa hedelmän myös useampaan osaan.
  • Irrottele siemenet sormin hedelmälihasta kulhoon. Tämäkin on kätevä tehdä pesualtaassa. Toimituksen kokemuksen mukaan puukauhalla koputtelu ei toimi, vaan paras on tehdä homma käsin.
  • Kannattaa käsitellä kerralla koko hedelmä ja siirtää kulho peitettynä jääkaappiin. Näin voit napsia siemeniä aina kun haluat! Ne säilyvät kyllä muutaman päivän.

Granaattiomenareseptejä

 

Psst! Sesongin fiilistelijä ja kekkereiden järjestäjä, kurkkaahan myös Pikkujoulu-teemaamme!

Kuva: Satu Nyström