avokado.jpg

Avokado on helmikuun sesonkikasvis, josta on tullut banaanin kaltainen joka keittiön perusaines.

 

Valitse sopivasti kypsä

Irtomyynnissä olevien avokadojen valitseminen vaatii tarkkuutta. Kevyt painallus avokadon tyvestä kertoo kypsyysasteen. Kypsä hedelmä antaa periksi ja kuori on irti hedelmälihasta. Kuortakin kannattaa katsoa sillä silmällä. Jo kiiltonsa menettänyt ryppyinen avokado, jonka kuori on kokonaan irti hedelmälihasta, on ylikypsä.

Äkkinäiseen avokadohimoon kannattaa aina valita tyyriimpi ready-to-eat -pakkaus, joiden hedelmät ovat juuri sopivassa kypsyysasteessa heti nautittavaksi.

Edullisimpia ovat kilon verkkopusseihin pakatut pikkuavokadot, joita voi joutua kypsyttelemään useita päiviä, jopa viikon. Joskus hedelmät pilaantuvat kypsymisen sijaan.

 

Siemen ja kuori pois

Avokadon kivi on helppo poistaa terävällä veitsellä. Paina veitsi kunnolla kiinni kiveen ja kierrä se irti. Hedelmälihan voi irrottaa lusikalla kovertamalla. Kauniita avokadokuutioita saa helpoimmin, kun hedelmälihan ruuduttaa veitsellä ja irrottaa kuoresta pienellä lusikalla.

Avokadon vihreä hedelmäliha tummuu nopeasti joutuessaan ilman kanssa tekemisiin. Sitrushedelmien happo hidastaa tummumista, minkä vuoksi avokadoruokiin yleensä aina lisätään sitruunaa tai limettiä. 

 

Herkkuja avokadosta

Avokado on aiemmin ajateltu vain kylmien tai haaleiden ruokien ainekseksi. Sen suosion räjäytti kuitenkin takavuosien lempiruoka, avokadopasta, jossa avokado maistui spagetin kastikkeena. Uusin lämmin lemppari ovat halkaistussa avokadossa uunissa kypsennetyt munat, aamiaisavokadot, jotka nimensä mukaisesti hurmaavat brunssipöydässä. 

Viipaloi avokadoja talven parhaaseen sitrussalaattiin tai kanasalaattiin. Tee niistä makusi mukaan karkea tai sileä guacamole, tai jatka se turkkilaisella jogurtilla kuohkeaksi dipiksi. Tahinilla ja juustokuminalla maustettuna avokadotahnasta saa mainion avokadohummuksen. Avokadotahna käy myös kesäkurpitsasta tehtyjen nuudeleiden kastikkeeksi.

Avokadosta syntyvät myös ihanat trendiherkut. Kääri avokadoa kesärulliin, tee siitä kuohkea vihersmoothie tai hemmottele vegaanisella avokado-suklaamoussella.

Aina ei avokadosta tarvitse kokata, sillä se maistuu myös sellaisenaan. Halkaistulle hedelmälle ripaus suolaa sekä pippuria ja vähän sitruunaa, ja täydellinen välipala on valmis. Survomalla ja maustamalla suolalla ja pippurilla avokadosta saa myös mainion leivänpäällisen. 

 

Psst! Avokadon pikakypsyttämiseen on olemassa pari konstia. Pane avokado paperipussiin ja sujauta mukaan banaani tai omena. Hedelmistä erittyvä etyleenikaasu jouduttaa kypsymistä ja avokadon pitäisi olla kypsä seuraavana päivänä. Tai kääri avokado folioon ja pidä vähän alle 100-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Toimii melkein kypsiin, mutta ei koviin avokadoihin.