mk6_pikkuleivat4_preview.jpg

Haaveiletko joulupikkuleivistä, jotka eivät ole pipareita? Loihdi ne mummon tapaan (mutta paljon helpommin) murotaikinasta! Taikinan koostumukseen voit vaikuttaa sillä, teetkö sen kylmään vai pehmitettyyn voihin.

 

Valitse ensin, haluatko tehdä pikkuleivät pursottamalla (näppärää) tai leikkaamalla ne pötköstä (vielä näppärämpää).

Tee pursotettava murotaikina vaahdottamalla pehmeä voi ja sokeri. Mitä pehmeämpi taikina, sitä paremmin se sopii pursotettavaksi. Voita kannattaa vaikka pehmittää hetki mikrossa ennen vaahdottamista.

Jos teet leikattavan tai kaulittavan murotaikinan, luota monitoimikoneeseen. Leikkuuterä pilkkoo kylmän voin ilman vaivaa. Taikina myös pysyy kylmänä, jolloin leipomisen voi aloittaa vaikka heti. Sen voi myös kääriä leivinpaperiin pötköksi ja jäähdyttää jääkaapissa, jolloin keksit valmistuvat pötköstä leikkaamalla.

Tässä viisi hyvää vaihtoehtoa!

  1. Kaneliässät. Pehmitä voi mikrossa ja vaahdota sokerin kanssa, jolloin taikinasta tulee helposti pursotettavaa. Pursota taikinasta ässiä pellille ja sirottele pintaan kaneli-sokeriseosta.
  2. Luumusydämet. Tee kuten ässät pehmeään taikinaan, mutta pursota sydämiksi, koristele mantelirouheella ja pursota pieni hillosilmä sydämen keskelle ennen paistamista. 
  3. Minttupikkuleivät. Tee taikina simppelisti monitoimikoneessa, mausta mariannerouheella, kääräise tangoksi jääkaappiin ja leikkaa jähmettyneenä kiekoiksi. Paista kiekot ja täytä jäähtyneinä mintulla maustetulla sokerikuorrutuksella.
  4. Kahvikerroskeksit. Tee kuten minttupikkuleivät, mutta mausta taikina pikakahvijauheella. Täytä paistetut pikkuleivät kahvilla maustetulla tuorejuustolla.
  5. Kinuski-suolapähkinäpalat. Kauli monitoimikoneella tehty taikina levyksi leivinpaperin päälle ja vetäise pellille. Paista vartti. Päällystä kinuskilla ja suolapähkinöillä. Paloittele jähmettyneenä.

 

PS Murotaikinan rasvaksi kannattaa valita voi, joka tekee pikkuleivistä sekä maukkaita että mureita. Pursotettavissa pikkuleivissä voi korvata osan jauhoista tärkkelyksellä, jolloin rakenteesta tulee suussasulava. Ihania leivontahetkiä <3