BeFunky Collage.jpg

Suunnitteletko itsenäisyyspäiväksi illallista ystäville? Valitse teemaksi Suomi-klassikot, joita ei voi olla rakastamatta.

 

Tarjoa alkuun maa-artisokkakeittoa, mutta ei mitä tahansa, vaan sherryllä maustettua ja kermavaahdolla viimeisteltyä. Täyteläistä keittoa riittää alkuruoaksi kahdeksalle. 

Etukäteen valmistettu ja meheväksi jälkimarinoitu jääpaisti hirvestä on täydellinen itsenäisyyspäivän pääruoka. Jääpaisti kannattaa kypsentää päivää tai kahta ennen tarjoilua. Jos et saa hirvipaistia käsiisi, voit tehdä jälkimarinoidun naudanpaistin samalla ohjeella. (Huomioi, että jos paisti ei ole pakastettu, paistoaika on huomattavasti lyhyempi ja paistolämpömittari tarpeen alusta alkaen.) Jälkimarinadin katajanmarjat ja rosmariini antavat lihalle herkullisen metsäisen maun.

Hirvipaistin rinnalle sopivat mainiosti suomalaisten ikisuosikit, uunijuurekset. Voit lisätä juuresten joukkoon makusi mukaan myös punajuuria, mutta mausta ja paahda ne pellillä erillään, jotta muut juurekset eivät värjäydy. Klassinen kastike juureksille ja hirvipaistille valmistuu suppilovahveroista. Juuresten ja hirvipaistin rinnalle sopii kuitenkin myös yksinkertainen kylmä piparjuurikastike, joka valmistuu maustamalla ranskankerma piparjuuritahnalla tai -tuorejuustolla, suolalla, pippurilla ja hunajalla. 

Jälkiruokana maistuvat lakka-kinuskijäädykkeet, jotka voi myös valmistella hyvissä ajoin etukäteen. Tee jäädykkeet mieluiten silikonisiin annosvuokiin, josta ne on helppo kumota jälkiruokalautasille. Viiruta jäädykkeet kinuskikastikkeella ja viimeistele lakoilla ennen tarjoilua.  

Kahvin kanssa ei tarvita muuta kuin suussasulavia, iki-ihania lusikkaleipiä. Näitä voi maistella Linnan juhlia katsellessa. 

Juhlavaa itsenäisyyspäivää!

 

Psst. Täältä löydät lisää ideoita itsenäisyyspäivän tarjoiluun!