vuodensuomalainenelintarvike.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Elintarviketeollisuusliitto.

Varma kevään merkki on huhtikuussa alkava Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu. Elintarviketeollisuusliiton kilpailu esittelee suomalaisessa ruoka- ja juomamaailmassa tehtyjä oivalluksia, elintarvikkeita, jotka ilahduttavat, houkuttelevat ja helpottavat arkea. Voittajan äänestää yleisö, eli kaikki me, jotka herkuttelemme mielellämme suomalaisella ruoalla.

Kilpailuun voivat osallistua edellisen vuoden aikana myyntiin tulleet Suomessa kehitetyt ja valmistetut elintarvikkeet. Tänä vuonna kisaan osallistui 69 elintarviketta, joista asiantuntijaraati valitsi viisi finaaliin. Tässä postauksessa kerromme herkullisista finalisteista, joihin Maku-lehden toimitus on päässyt jo vuoden aikana tutustumaan! Ilahduimme listasta, sillä kaikki tuotteet ansaitsivat mielestämme huomion. Ehkä ne ovat jo tuttuja sinullekin?

Lue kommenttimme ja äänestä omaa suosikkiasi sivun alalaidasta löytyvästä linkistä. 

 

Finalistit

Atria Bravuuri Pulled Pork

Paistopakkauksessaan myytävä Atria Bravuuri Pulled Pork yllätti kotikokit. Onko tosiaan mahdollista, että lihan voi kypsentää pakkauksessaan? Eihän se valuta lientä uunin pohjalle? Nämä huolet osoittautuivat turhiksi. Vaativin vaihe on etiketin irrotus, muuten valmistus hoitui uunia säätämällä.

Ohjeen mukaan valmistetun Bravuuri Pulled Porkin maku oli reippaan pippurinen ja herkullinen. Lihassa eivät maistu keinotekoiset makuaineet, vaan aidot mausteet. Pakkauksestaan poistettu liha oli helppo riipiä paloiksi. Eikä haitannut, vaikka liha oli uunissa hieman ohjeen aikaa kauemminkin, lopputulos oli sitäkin hajoavampi ja herkullisempi.

Vuoden Suomalainen Elintarvike -raadin arvio: Mehevä arjen helpottaja. Kokkaajan ei tarvitse miettiä valmistustapaa ja myös maustaminen on hoidettu valmiiksi. Suussa sulavaa muotiruokaa vaivattomassa paistopakkauksessa. Pisteitä vähemmän käytettyjen ruhonosien hyödyntämisestä.

Pulled_pork_2198_3d2 (ID 36132).jpg

Balanssi Kirjolohifileeateria

Vihdoinkin hyvä mikroateria, jossa on kokonaisia kimpaleita kalaa ja juureksia! Näin ajattelimme toimituksessa, kun saimme kokeiluun Saarioisten Balanssi Kirjolohifileeaterian. Houkutteleva ulkonäkö ei ollut pelkkää silmänlumetta, sillä kala myös maistui raikkaalta ja tuoreelta. Lehtikaalipesto höysteenä toi annokseen ajanmukaisen lisän. Tämä kannattaa valita, jos haluaa aidon makuista (ja plussana myös terveellistä) ruokaa mikrolautasta pyöräyttämällä.  

Vuoden Suomalainen Elintarvike -raadin arvio: Trendikäs ateria hyvinvointia ajattelevalle ja vaivattomuutta arvostavalle. Ravitsemussuosituksia mallikkaasti kunnioittava annoskoko ja koostumus. Maukas yhdistelmä kotimaista kalaa ja uudenlaisia raaka-aineita houkuttelee syömään terveellisesti.

Balanssi_Kirjolohi_viisto_0106.jpg

Juustoportti Vapaan Lehmän maito

Juustoportin Vapaan Lehmän maidot tulivat viime vuonna tutuiksi niin lehtien sivuilta kuin televisiostakin. Pihatossa vapaana elävien lehmien maito oli nimetty niin, että monet kiinnostuivat maidon tuotantotavoista. Minkälainen lehmä on vapaa? Miten tuotanto poikkeaa luomusta? Suomalainen maitokansa toivotti tervetulleeksi uuden tulokkaan maitojen joukkoon. Meille maito on kuin viini, siis olkoon valikoima sen mukainen! Vapaan lehmän maitoa löytyi nopeasti kolmessa tutussa tunnusvärissä.

Vuoden Suomalainen Elintarvike -raadin arvio: Raikas ja rakas perustuote, joka antaa hienon lisän maitojen tarjontaan. Pakkaus tuo vastuullisuuden laaja-alaisuuden innostavalla ja kiinnostavalla tavalla kuluttajan tietoisuuteen. Erittäin edistyksellinen valmistustapa mahdollistaa pitkän säilyvyyden.

Juustoportin Vapaan lehmän maidot.jpg

Järki särki, luomutomaatti & yrtit

Komppa-Seppälän luomutilan Järki särki -säilyke ei jättänyt Maku-toimitusta kylmäksi. Vihdoinkin kotimaisia pikkukaloja helpossa muodossa! Kokeilimme särkiä salaattiin ja leivän päälle. Seuraavaksi haaveilemme särkipizzasta. Tervetuloa suomalainen ja ekologinen vastine tonnikalalle. Näissä särjissä eivät tunnu ruodot, sillä ne ovat hajonneet kypsennyksessä.   

Vuoden Suomalainen Elintarvike -raadin arvio: Joka järven peruskalasta tehty huippuhyvä täyssäilyke. Kokonaisuudesta tulee hyvälle tuulelle: tuotteen nimi ihastuttaa, pakkaus houkuttelee ja makuyhdistelmä on herkullinen. Sellaisenaan syötävää suomalaista lähikalaa.

Luomutomaatti  yrtit.png

Puhtikaura-kaurapuuteri 

Puuteria kaurasta? Viipurilaisen Kotileipomon ja Taivalkosken Myllyn Puhtikaura-kaurapuuteri herätti muistot talkkunasta viilin päällä. Lähellä tämä herkku onkin, ilman herneen jakavaa makua. Oma superruokamme kaura ansaitsee puuteri-nimityksen ja superruoka-tittelin. Tässä muodossaan se surahti smoothieen ja lusikoitiin viilin päälle. Kypsä täysjyväkaurajauhe on ystävällinen vatsalle ja valmis käytettäväksi.   

Vuoden Suomalainen Elintarvike -raadin arvio: Suomalaista kauraa innovatiivisessa muodossa. Koko perheen uudenlainen välipalan täydentäjä tai treenaajan kotimainen vaihtoehto ravintolisille. Upeimmillaan juomissa, smoothieissa ja juotavana puurona. Kokonaisuuden kruunaa kaunis pakkaus.

Kaura_evo2_valkoisilla_paadyilla.jpg

 

Mikä elintarvike ansaitsisi sinun mielestäsi Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -tittelin? Äänestä sitä 17.4. mennessä osoitteessa www.maistasuomi.fi/fi/vuodenelintarvike. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Finlaysonin pöytäliinoja. 

Kilpailun voittanut elintarvike julkistetaan Helsingissä 17.5. järjestettävässä Elintarvikepäivässä. Voit seurata kisan etenemistä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vuodenelintarvike. Lisätietoja kisasta löydät täältä

Äänestetään paras herkku ansaitsemaansa voittoon!