mitä tehdä kuivasta leivästä.jpg

Hävikkiviikolla ei jätetä jämiä! Siispä kurkkaa leipäkoriin: korpuksi kuivaneet leipäviipaleetkin ovat hyvä raaka-aine moneen ruokaan. Nappaa alta talteen vinkit ja unohda leipähävikki:

  1. Mehevät leipäset. Lämpimiin leipiin sopii hyvin myös eilinen leipä, koska kuumennettaessa leipä vähän kuin nuorenee hetkeksi. Eikä tilannetta ainakaan haittaa mehevät täytteet. Testaappas siis klassiset croque monsieurit eli kinkku-juustoleivät, joiden ihanuus piilee valkokastikkeessa.
  2. Sakea soppa. Hiivaleipäviipaleet pehmentävät ja paksuntavat tomaattikeiton italialaiseen tyyliin. Upota leipää lempparikeittoosi, tai testaa tätä lempeää valkosipuli-tomaattikeittoa.
  3. Edullinen pesto. Korvaa pestossa siemenet vaihteeksi kuivahtaneella leivällä. Lisää tarvittaessa soseeseen öljyä. Tässä peston perusohje, josta voit lähteä soveltamaan!
  4. Lämmin salaatti. Italialainen panzanella on täydellinen tapa hyödyntää jämäleivät, sillä ne imevät kosteiden tomaattien mehut itseensä. Testaappas uunissa valmistettava lämmin panzanella, joka on ihana syyskesän ruoka.
  5. Rouskuvat pikkupalat. Klassinen leipäjämän käyttökohde ovat rapeat krutongit, jotka sopivat niin salaatin kuin keiton kaveriksi. Leikkaa leipä kuutioiksi, kääntele öljyssä ja lempimausteissasi ja paahda rapeaksi. Kurkkaa täältä ohje ikihyvään caesar-salaattiin ja valkosipulisiin krutonkeihin.
  6.  Paluu jauhoksi. Jos et halua syödä leipää heti, surauta kuiva vehnänen korppujauhoksi ja käytä sitä sitten vaikkapa lihapullissa tai laatikkoruokien, kuten makaronilaatikon pinnalla ihan kuten valmista versiota. 
  7. Ei niin köyhä jälkkäri. Köyhät ritarit ovat nimestään huolimatta huippuhyviä. Ihanaan ikisuosikkiin uppoavat kätevästi kuivahtaneet leipäpalat. Tarjoile kaverina hilloa, rahkaa tai kermavaahtoa, ihan mistä itse tykkäät!

Psst! Katso myös Toimituksen blogin kootut hävikkileivontaohjeet, Lunni leipoo -blogin Annamarian kakkupohjan jämien käyttökohteet sekä Fanni ja Kaneli -blogin Tiinan ideat piimän hyödyntämiseen.