BeFunky Collage.jpg

Uuniperunat ovat täydellistä talviruokaa! Nyt on perunaviikko, eli ajankohtaisempaa herkkua saa hakea. 

 

Harva ruoka pääsee sekä aikuisten että lasten toiveruokalistalle. Yksi niistä on uuniperunat. Helppo herkku syntyy jauhoisista perunoista, joista tulee sitä parempia, mitä kauemmin ne saavat paahtua uunissa. Toki rajansa kaikella, mutta puolitoista tuntiakin jo paahtaa perunan kuoren maukkaaksi ja sisuksen pehmeäksi. Parhaita uuniperunoita ovat punaiset ja suuret Rosamundat.

Uuniperunat valmistuvat yksinkertaisimmin niin, pestyt perunat pistellään haarukalla ja nostetaan leivinpaperin päällä pellillä 200-asteiseen uuniin. Kypsennysaika on perunoiden koosta riippuen noin tunti. Jotkut haluavat varjella perunoiden kuorta kuivumasta. Tällöin perunat voi kääräistä folioon, jolloin kypsennysajan kanssa ei tarvitse olla tarkkana. 

Yksinkertaisin kastike uuniperunalle syntyy turkkilaisesta jogurtista tai kermaviilistä, johon sekoitetaan pehmeää vuohenjuustoa, fetaa tai sinihomejuustoa. Ripaus suolaa, pippuria, hunajaa ja sitruunaa. Siinä kaikki. 

Tällaiseen täytteeseen voi sekoittaa myös (kylmä)savukalaa, kinkkua, pieniksi kuutioiksi leikattua paprikaa tai yrttejä. Parasta on, kun täytteitä on useampi. Niin jokainen voi rakennella uuniperunasta helposti mieleisensä. 

Kokeile hiihtoloman herkuksi vaikka näitä uuniperunoita!

  1. Gratinoidut uuniperunat. Nämä uuniperunat valmistuvat puikuloista, jotka ovat jauhoisia perunoita. Luksus-uuniperunat kypsennetään ensin foliossa, halkaistaan ja koverretaan. Koverrettu sisus sekoitetaan mehevään lohitäytteeseen. Viimeistely uunissa gratinoi pinnan herkulliseksi. Tässä on mahtava herkku vaikka hiihtolomalle!
  2. Murskatut uuniperunat. Jos rakastat uuniperunoiden paahtunutta kuorta, nämä Fanni & Kaneli -blogin potut ovat sinulle. Ne kypsennetään ensin uunissa, lytätään pellille ja paahdetaan loppuun. Runsas oliiviöljyvalelu takaa, että näiden perunoiden syömistä on vaikea rajoittaa. 
  3. Klassiset uuniperunat. Tässä on resepti, jolla uuniperunat eivät voi mennä vikaan. Herkulliset, uunissa paahdetut Rosamundat haarukoidaan maukkaan kinkkutäytteen kanssa. 

Psst! Katso myös Tyrniä ja tyrskyjä -blogin vinkit mahtaviin uuniperunoihin!