raskileipä.jpg

Hyvään leipään ei välttämättä tarvita juurta, sillä kertakäyttöinen raski on oikotie onneen. Raski tai toiselta nimeltään esitaikina on taikinajuuren pikkuserkku, jonka avulla pääset leipomaan nopsemmin maukasta leipää. Kertakäyttöinen esijuuri antaa taikinalle makua ja parantaa leipoutuvuutta. Katso alta vinkit raskileivontaan ja nappaa kirjanmerkkeihisi kolme reseptiä!

Vinkit raskileivontaan:

  • Valmista raski mielellään leipälemään yön ajaksi, mutta myös kolmen tunnin pikaraskilla leipominen onnistuu. Noin 24 tuntia on takaraja, jolloin raski pitää viimeistään leipoa leiviksi.
  • Jos raskisi lepää kauemmin, voit lisätä alustusvaiheessa taikinaan teelusikallisen kuivahiivaa. Muista tällöin kohottaa leivät kunnolla ennen uuniin työntämistä.
  • Raskitaikinat tulee vaivata huolella, siksi yleiskone on leipäleipurille näppärä apu. Käsinkin homma onnistuu, mutta vaivaaminen vaatii melko paljon voimaa.
  • Katso vaihekuvalliset ohjeet raskin tekemiseen täältä. Hyvin levännyt ja toimiva raski kuplii reippaasti. Tämän jälkeen raskiin vaivataan jauhoja, jotta taikinasta tulee rakenteeltaan sopiva.

Ja sitten ne raskireseptit:

  1. Sitruunainen paketti. Sitruunankuori ja pikku loraus mehua maustavat vaalean leivän sitruunanrakastajan suosikiksi. Kulhossa kohottamalla leipä saa myös kauniin pyöreän muodon.
  2. Ihan kuin Italiassa. Ravintoloista tuttu ciabatta on kuohkeaa ja täydellisen hyvää oliiviöljy-balsamicoseokseen dipattuna. Kokeiles samaa myös kotona ja jätä ciabattan taikina niin löysäksi kuin se on käsittelyn kannalta mahdollista. Löysä taikina takaa kuohkean lopputuloksen.
  3. Rouskuva näkkäri. Itse tehty näkkileipä ja suolainen voinokare ovat suorastaan koukuttava yhdistelmä. Tämä mallasnäkkäritaikina on melko raskas ja tahmea, joten alustus on helpointa tehdä yleiskoneen avustuksella. Ja vielä kiva vinkki: rapsakka leipä on paperiin kääräistynä loistava tuliainen.

 

Psst! Lisää leipää? Katso myös nämä Toimituksen blogin juttuset:

3 x teeleipä

7 x kuivahtanut leipä (estä hävikki)

3 x arki-illan sämpylät