puolukka säilyke.jpg

Oletko sinäkin huomannut, että puolukat ovat nyt superhyviä? Kannattaa siis pitää säilykkeet mielessä ja suunnata iltapuhteena puolukkapuskaan kyykkäämään. Virkistä ensin muistiasi säilöntäpurkkien käsittelyvinkeillä ja testaa sitten kolmesta punaposkisesta säilykkeestä jokin sinulle ihan uusi tuttavuus.

Putsaa purkit puhtaiksi näin:

  • Liota lasipurkkeja ja -pulloja 8-10 tuntia ennen käyttöä, tällöin mikrobien itiöt aktivoituvat. Pese purkit hyvin.
  • Kääri purkit sanomalehtiin, mutta jätä suuaukot avoimiksi. Lehdet suojaavat purkkeja rikkoutumiselta ja käsiä palovammoilta.
  • Lado paperiin käärityt purkit 100–125-asteiseen uuniin, suuaukot perälle päin. Anna kuumentua noin 15 minuuttia.
  • Kiehauta korkit vesikattilassa.
  • Poista jäähtyneistä purkeista paperikääreet ja pyyhi astiat kostealla pyyhkeellä.
  • Muoviset astiat eivät kestä kiehauttamista. Ne voi huuhdella vedessä, jossa on tilkka säilöntäainetta.
  • Kuumennetut säilykkeet tölkitetään kuumina ja suljetaan heti. Älä laske kuumaa lasipurkkia teräspintaiselle tasolle, sillä purkki voi haljeta.

Ja sitten säilömään:

  1. Lämmittävä hillosilmä. Mausteinen puolukkahillo saa lämpimän potkun tujauksesta sitruunankuorta, neilikkaa ja cayennenpippuria. Pikantti piristys sopii vaikkapa vaikka luonnonjogurtin tai puuron kaveriksi.
  2. Pinkki sinappi. Puolukkasose antaa sinapille ihanan sävyn ja kirpsakan maun. Purkillinen sinappia on kiva lahjaidea ja sopii vaikkapa riistaruoan päälle lusikoitavaksi.
  3. Kaaliruoan kaveri. Hapokas puolukka saa makeutta punasipulista ja omenasta. Näistä aineksista keitelty hilloke on ihana lisäke vaikkapa kaali- ja lammasruoille.

Psst! Kurkkaa lisää säilykkeitä Säilöntä-teemastasivulta.