punajuuri uunissa.jpg

Punajuuret ovat syksyllä erityisen meheviä ja makeita. Nuorena punajuuri myös kypsyy nopeammin, joten nyt on oikea aika valmistaa violetinpunaisia herkkuja.

Punajuuri antaa ruokiin aromia sekä vahvan värin. Tuttujen borssikeiton, lindströminpihvien ja  rosollin lisäksi punajuuri uppoaa helposti kakkutaikinaansiirappiin, ihanan väriseen pastaan, pinkkiin hyytelöön, mehevään laatikkoon tai hummukseen. Punainen voimajuuri sopii mainiosti erilaisten juustojen kaveriksi, esimerkiksi vuohenjuusto, feta tai sinihomejuusto muodostavat punajuuren kanssa ihan mahtavan parin.

Kaupasta löytyy tuoreiden punajuurien lisäksi valmista punajuurisosetta, keitettyjä punajuuria sekä perinteisiä etikkasäilykkeitä. Kasvimaalta kannattaa juuren lisäksi poimia versot salaattiin ja naatit käytettäväksi pinaatin tapaan.

Punajuuren käsittely

Punajuuren naatit leikataan pois ennen keittämistä, mutta juuren kuorta, kantaa ja päätä ei kannata poistaa, etteivät väri ja ravintoaineet liukene veteen. Keitä punajuuret kiehuvassa vedessä. Syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille juurille noin 40 minuuttia. Talven yli varastoidut juuret tarvitsevat pidemmän keittoajan. Punajuuret on helppo kuoria käsin keittämisen jälkeen: leikkaa päistä siivut pois ja liu’uta kuori irti.

Punajuuret voi kypsentää myös uunissa paahtamalla, öljyn ja mausteiden kera. Nappaa alta talteen kolme uunissa valmistuvaa punajuuriruokaa!

  1. Upean värinen ja lämmin vuokaruoka on varma piristäjä. "Ai että, olen niin valmis sukeltamaan syksyyn myös keittiössä.", fiilistelee 52 weeks of deliciousness -blogin Anne. Niinpä hän yhdisti makkaralempparinsa eli siskonmakkarat tähän kermalla ja valkosipulilla ryyditettyyn punajuuripataan
  2.  Tuhti syysruoka syntyy myös ilman pastaa. Riikka Sukulan mehevässä punajuurilasagnessa pastalevyt korvataankin ohuilla punajuuriviipaleilla. Vuohenjuustolla maustettu pinaattitäyte ja mozzarellaviipaleet tekevät ruoasta ihanan täyteläisen.
  3. Simppelein syyslisäke paahtuu suolassa. Kumoa vuokaan kilo suolaa ja paahda punajuuret pehmeiksi. Viimeistele sitten uunipunajuuret notkistetulla ja maustetulla sinihomejuustolla tai muulla lempparijuustollasi. Nätit punajuuret ovat kivaa vaihtelua uunipotuille tai nätti annos alkupalapöytään.

 

Psst! Täältä löydät lisää Toimituksen blogin punajuuriruokia:

3 x makeaa punajuuresta

3 x punajuuri + pasta

3 x punajuuripiirakka