pikkuleipä rippijuhliin.jpg

Mitä tarjota rippijuhlissa? No ainakin ihania pikkuleipiä! Makeat pikkuherkut ovat juuri sopiva jälkkäri kakkupalan kaveriksi. Jos intoa riittää, leivo vaikka kokonainen pikkuleipälajitelma.

Pikkuleipien säilytys

Pakkaaminen. Juhlaviikon touhuja voi keventää esivalmisteluilla. Kun leivot pikkuleipiä etukäteen, kannattaa muistaa pari niksiä, jotta rapeat pikkuleivät eivät olisi juhlapäivänä löysiä. Pakkaa herkut ilmatiiviisiin rasioihin, jotta kosteus ei hiivi pehmentämään niitä. Pakkaa keksit vasta täysin jäähtyneinä, jotta ne eivät pehmene ja vety. Muista myös latoa vain samaa keksilaatua samaan rasiaan, sillä kovemmat pikkuleivät saattavat pehmetä, jos rasiassa on myös pehmeitä pikkuleipiä.

Pakastaminen. Jos pakastat keksejä, se onnistuu sekä taikinana että valmiina kekseinä. Muista silloinkin pakata kaikki tiiviisiin rasioihin tai pariin päällekkäiseen pakastuspussiin, etteivät pikkuleivät imaise makua vaikka sipulipussista. Pikkuleipiä voi hyvällä syyllä leipoa vähän ylimääräistäkin varmuuden vuoksi, sillä juhlista yli jääneet keksit säilyvät pakkasessa pari kuukautta. Nappaa pikkuleipä pakkasesta vartti ennen herkuttelua ja sinulla on kesäkahveille herkuteltavaa.

3 x makulaisten lemppariresepti

  1. Lusikkaleivät a la mummi on maku.fi:n suosituin pikkuleipäohje ja monien ehdoton keksilemppari. Tällä mummin supersuositulla reseptillä voit yllättää sukulaiset, sillä näistä tulee ihan täydellisiä. Makulainen kommentoi ohjetta näin: "Taikina helppo käsitellä, ei murentunut. Suhteet kohdallaan!"
  2. Supemureat Wilhelmiinat ovat pikkuleipäklassikko, joka ei vaadi taikinapallojen pyörittämistä. Makeasta taikinasta muotoillaan pellille tankoja, jotka leviävät uunissa. Uunituore, lämmin keksilevy leikellään vaaleanruskeiksi viipaleiksi. Myös makulaiset ovat huomanneet Wilhelmiinojen koukuttavuuden, sillä niitä todetaan näin: "Näistä on tullut sellainen klassikko, jota pyydetään tuomisiksi."
  3. Jos klassikkokeksit eivät nappaa, testaa Fanni ja Kaneli -blogin Tiinan Nutella-kaurakeksejä eli kauratellojaMaaginen pähkinä-suklaalevite antaa kaurakeksitaikinalle ihanan maun ja pehmeän sitkeän rakenteen ja kun jossain lukee Nutella, maistuu se aika varmasti erityisesti vieraslistan nuorimmille. "Uskallan sanoa, että nämä ovat ehkä yksi parhaita keksejä, joita meidän keittiössä on tehty." sanoo myös Tiina.

 

Psst! Katso myös Toimituksen blogin vinkit juhlaleivonnaisten pakastamiseen ja Voileipäkakku sekä Täytekakku-teemasivumme.