MK0513_voipullat_03_preview.jpg

Eikö pullasi tunnu onnistuvan, vaikka kuinka yrität? Katso alta ratkaisut kolmeen pullaongelmaan ja unohda kovat kikkarepullat, näillä nikseillä leivot takuuhyvät herkut!

1. Miksi pullataikinasta tulee ihan kovaa sekä hankalasti käsiteltävää ja pullat ovat kivikovia ja tiiviitä?

​Ratkaisu: Lisää jauhoja vähitellen, sillä ne turpoavat kostuessaan. Jätä taikina niin pehmeäksi, kuin se käsittelyn ja vaivauksen kannalta suinkin on mahdollista. Jauhojen oikean määrän oppii tuntemaan hyppysissään. Pitkotaikina saa olla hiukan jämäkämpää kuin pikkupulliksi leivottava taikina. Kaulittavan taikinan on hyvä olla pehmeää, sillä kovin kimmoisa ja pitkään vaivattu taikina on hankala kaulia.

2. Vaivaaminen on raskasta! Miten kauan taikinaa pitää vaivata?

Ratkaisu: Klassinen ohje on vaivata taikinaa vähintään 10 minuuttia, jolloin gluteeni ehtii muodostaa runsaan sitkorakenteen. Hyvän sitkorakenteen omaava pulla pysyy maukkaana ja hyvänä parikin päivää.

Pitkä vaivaus ei kuitenkaan aina ole välttämätöntä, sillä myös hiiva kohottaa pullaa ja antaa sille rakennetta. Lyhyt vaivaus sopii parhaiten samana päivänä syötäville tarjottaville, sillä tällainen pulla kuivuu melko nopeasti ja on leipomista seuraavana päivänä ”pakkopullaa”.

3. Miksi pullat repeilevät rumasti uunissa?

Ratkaisu: Anna leivonnaistesi kohota rauhassa lämpimässä ja vedottomassa paikassa, jotta lopputuloksesta tulee kuohkea ja maukas. Ohjeissa usein mainittu ”kohota 30 min” on yleensä liian lyhyt aika. Jos pullasi eivät näytä puolen tunnin kuluttua hyvin kohonneilta, niin anna niiden kohota toinen mokoma lisää.

 

Psst! Kertaa pullanleivonnan vaiheet ja katso myös video pullataikinan leipomisesta TÄSTÄ.