joululeipä.jpg

Joululeipä maistuu niin jouluaterian kalojen kaverina kuin yöllisellä jääkaappiretkellä kinkkuviipaleen alla. Ihan parasta joululeipä on itse tehtynä, joten ota tästä talteen kolme ohjetta. Makoinen saaristolaisleipä kannattaa leipoa jo nyt tekeytymään, pikainen soodaleipä taas on kiireisen leipurin pelastus.

  1. "Bueno. Mehevä koostumus ja muhkea maku", kommentoi lukijamme tätä rukiisen, mutta makean saaristolaisleivän reseptiä. Leivän nesteenä on appelsiinimehua ja taikinaan sekoitetaan kaljamaltaita oikeanlaista aromia tuomaan. Vaivaamatta valmiita leipiä leipoutuu ohjeesta 3-4 kappaletta, mutta voit hyvin puolittaa ohjeen pienempää satsia varten.
  2. Jos joululimpussasi maistuu anis, fenkoli ja fariiinisokeri, tartu tähän ohjeeseen. Lukijamme Mikon lähettämällä helpolla reseptillä valmistuu viisi täydellistä, makeaa ja pehmeää vuokalimppua, jotka sopivat loistavaksi vaikka joululahjoiksi (näitä on nimittäin paketoitu Maku-toimituksenkin keittiöissä). "Hyvin onnistuu, vaikka en olekaan kovin taitava leipuri." innostaa myös toinen leipiä testannut lukija.
  3. Jääkös leivän leipominen jouluaamuun? Kohottamatta valmistuva soodaleipä on silloin täydellinen valinta. Mausta soodaleivän taikina jouluisaksi vaikkapa rusinoilla tai karpaloilla ja tarjoa kuohkea, lämmin leipä aamupalalla, joululounaalla tai vaikka juustojen kaverina.

 

Leivottuttaako? Katso lisää ohjeita Joululeivonnaiset-teemasta!