raakabrownie2.jpg

Joulu tulee, mutta herkut voi tehdä myös gluteenittomasti! Kokosimme kolme hyvää reseptiä joulunajan gluteenittomaan herkutteluun.

  1. Terveen hyvää -bloggarimme Pipsan piparkakkupallerot vastaavat maukkaasti makeanhimoon. Valmistus on helppoa: pähkinät, tuoreet taatelit, kaurahiutaleet ja piparkakkumausteet ajetaan monitoimikoneen leikkuuterällä tasaiseksi massaksi, joka pyöritellään palloiksi. Jos haluat tehdä palleroista täysin gluteenittomia eli keliakiaruokavalioon sopivia, käytä esimerkiksi Semperin gluteenittomasti tuotettuja kaurahiutaleita. Pipsa kyllä vinkkaa, että kaurahiutaleet voi jättää poiskin. Piparkakkupallerot maistuvat niille, joiden mielestä piparitaikina on paistettuja pipareita parempaa (eli siis melkein kaikille).
  2. Toinen Terveen hyvää -blogin gluteeniton jouluherkku ovat raakabrowniet. Cashewpähkinöistä, kuivatuista luumuista ja raakakaakaojauheesta sekoitetut browniet valmistuvat yhtä yksinkertaisesti kuin piparkakkupallerotkin. Brownieissa on myös joulun mausteita, mutta niiden osalta voit tuunata reseptiä helposti haluamaasi suuntaan.
  3. Myös klassisia piparkakkuja voi tehdä gluteenittomana. Gluteenittomat joulupiparit valmistetaan tavallisten tapaan, mutta jauhoina ovat tattari- ja mantelijauhot. Taikina on helppotekoinen, hyvin leipoutuva ja pipareista tulee herkullisia. Ohjeen on laatinut ja Maku-lehdelle lähettänyt Marjo Jokinen Keliakialiitosta. 

Tässä vielä Keliakialiiton tuore listaus tarjolla olevista gluteenittomista jouluherkuista.