IMG_9037.JPG

Älä unohda borssia! Pakkaspäivän paras keitto on tässä.

 

Kun pakkanen kiristyy, borssikeiton suosio kasvaa. Punajuurta, kaalia ja sipulia sisältävä klassikkokeitto on ihan parasta kylmänä talvipäivänä. Borssi kuuluu myös niihin ruokiin, jotka vain paranevat lämmitettäessä. Tee siis iso kattilallinen, ja parin päivän arkiruokakysymys on kerralla ratkaistu. 

Kätevimmin borssin kasvikset saa suikaloitua monitoimikoneella. Nyt on siis syytä kaivaa kone esiin, jos se on hautautunut kaapin perälle.

 

  1. Kasvisborssi. Kasviskimara, yrtit, hunaja ja maustekurkut takaavat, että tästä keitosta ei makua puutu. Jos haluat, voit lisätä keittoon pannulla nopeasti pyöräytettyä nyhtökauraa tai härkistä. Lisää ne kuitenkin vasta lopuksi, jotteivät ne hajoa liemeen. Vaihtamalla hunajan siirappiin ja tarjoamalla keiton kaura-fraîchen kanssa saat siitä vegaanisen.  
  2. Klassinen borssikeitto. Palviliha antaa perinteiselle borssille savuisan ja täyteläisen maun. Etikka kannattaa lorauttaa keittoon vasta lopuksi, sillä se saattaa hidastaa kasvisten kypsymistä. Klassinen borssi tarjotaan tietenkin aidon smetanan kanssa. 
  3. Riistaborssi. Tässä keitossa makua antaa nopeasti kypsyväksi käsitelty riistakäristys. Vaikka keittoajaksi on luvattu 20 minuuttia, saat paremman maun kun maltat hauduttaa vielä vähän kauemmin. Tämän sopan lisäkkeeksi suositellaan turkkilaista jogurttia, joka antaa täyteläisyyttä hieman kevyemmin. 

 

Psst! Katso lisää talvisia keitto-ohjeita Fanni & Kaneli -blogista.