sitruuna-marenkikakku_4.jpg

Tänä viikonloppuna minä täytin hulppeat 25 vuotta! Mistään pyöreistä vuosista ei toki ole kyse, mutta kyllä neljännesvuosisataa voi melkoisena virstanpylväänä pitää. Vietämme myöhemmin kahden muun kaverin kanssa yhdistettyjä 75-vuotissyntymäpäiviä, joten tämä viikonloppu oli tarkoituksella rennompi ja arkisempi. En tehnyt juuri muuta kuin rentouduin, kävin syömässä Tampereen uusimassa pitsapaikassa Sitkossa ja nautin myöhäisemmistä aamuherätyksistä. Ainiin, ja tietysti leivoin itselleni synttärikakun.

sitruuna-marenkikakku_1.jpg

Olin sen verran mukavuudenhaluisissa tunnelmissa syntymäpäiväviikonloppuna, että valitsin kakunkin sen mukaan. Tein melko yksinkertaisen, vahvasti sitruunalta maistuvan kakkupohjan, ostin kaupasta valmista lemon curdia ja seuraavana päivänä pyöräytin helpohkon italialaisen marengin. Italialainen marenki eroaa ranskalaisesta siten, että valkuaisvaahtoon lisätään kuumennettua sokeri-vesilientä ja seos vatkaan huoneenlämpöiseksi. Italialaista marenkia ei myöskään tarvitse kypsentää enää myöhemmin uunissa, toisin kuin ranskalaista marenkia, koska kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaiset. Italialainen marenki sopii hyvin esim. tartalettien pinnalle, kuppikakkujen kuorrutteeksi tai kakun pinnalle. Ihanan vaahtokarkkimaisen maun marenkiin saa, kun sitä polttaa hieman tohottimella.

Jos olet aikaansaavammalla tuulella kuin minä olin, voit tehdä lemon curdin eli sitruunatahnan itse. Esimerkiksi täältä löydät testaamani ohjeen, mutten tuomitse kaupan lemon curdiin tyytyvää: sekin on vallan mainiota.

sitruuna-marenkikakku_3.jpg

sitruuna-marenkikakku_2.jpg

Kakku oli kieltämättä minun näköiseni ja juuri minun makumieltymyksiini sopiva. Melko tiivis kakkupohja oli mukavan kirpeä (ei kuulemma onneksi liian kirpeä), mutta kirpeyttä tasapainotti makea marenki. Tykkään ihan kauheasti perinteisesta sitruuna-marenkipiirakasta, mutta makuyhdistelmä toimii hyvin myös näin täytekakun muodossa. Saas nähdä, minkälaisen kakun kehittelemme sitten parin viikon päästä vietettäville 75-vuotisyhteissynttäreille!

sitruuna-marenkikakku_5.jpg

italialainen_marenki.jpg