paistettu_valkosuklaajuustokakku_1.jpg

Melkein aina teen isälle syntymäpäivänä ja isänpäivänä niin suklaisen ja mehevän kakun kuin vain pystyn, sillä isä tykkää ehdottomasti eniten suklaisista herkuista. Voitte siis kuvitella, että olen testannut aika montaa suklaakakkureseptiä. Olen tehnyt esimerkiksi aprikoosi-suklaatäytekakun, suklaakerroskakun, italialaisen suklaa-hasselpähkinäkakun ja sikarikekseillä koristellun suklaisen isänpäiväkakun, ihan vain muutaman nimetäkseni...

isänpäiväkakut.jpg

Tänä isänpäivänä päädyin kuitenkin erilaiseen ratkaisuun: paistettuun valkosuklaajuustokakkuun. Minulla oli melko vähän tänä vuonna aikaa kakun leipomiseen, joten paistettu juustokakku oli hyvä ratkaisu. Olin Helsingissä koko lauantain, ja illalla kotiin tullessani laitoin juustokakun heti tulemaan. Bastogne-pohja ja täyte syntyivät helposti alle puolessa tunnissa, minkä jälkeen kakku laitettiin uuniin paistumaan hiljalleen. 

Paistetuissa juustokakuissa tärkeää on alhainen paistolämpötila, noin 120-150 astetta. Minä halusin päästä saman vuorokauden aikana nukkumaan, joten paistoin kakkuni 150 asteessa. Tarkoituksenani oli tehdä todella korkea, halkaisijaltaan 23-senttinen juustokakku, mutta 23-senttinen vuokani oli kadoksissa (miten on edes mahdollista?). Kaadoin 20-senttiseen vuokaani niin paljon täytettä kun uskalsin ja tein lopusta täytteestä minijuustokakkuja pieniin vuokiin. Ei olisi ehkä kannattanut laittaa vuokaa niin täyteen, sillä koko kakun paistumisen ajan hikoilin ja huolehdin, että kakku valuu reunojen yli. Ei onneksi valunut, paistui vain hieman vuoan reunoja korkeammaksi...

paistettu_valkosuklaakakku_4.jpg

paistettu_valkosuklaakakku_2.jpg

Paistoin kakkua vähän yli tunnin, minkä jälkeen kakun reunat näyttivät selkeästi hyytyneiltä ja keskusta vielä hieman märältä. Tässä vaiheessa avasin uunin luukkua muutamaksi sekunniksi ja laitoin uunista virran pois. Sen jälkeen laitoin oven kiinni ja annoin kakun vielä paistua suljetussa uunissa 1,5 tuntia. Ylikypsä juustokakku on kauhea asia, joten en suosittele paistamaan kakkua aivan kypsäksi asti uunissa ja sen jälkeen ottamaan kakkua huoneenlämpöön jäähtymään. Tällöin kakku myös takuulla halkeaa pinnalta, kun lämpötilaero on liian suuri ja paistunut taikina kutistuu!

Tämän jälkeen laitoin hieman jäähtyneen juustokakun peittämättömänä jääkaappiin yön yli, ja aamulla vastassa oli ihanan mehevä ja täysin jähmettynyt juustokakku. Juustokakkua ei onneksi tarvitse koristella sen kummemmin, tuoreet marjat ja tomusokeri saavat riittää. 

Ohjeen löysin täältä, muuntelin hieman määriä itselleni paremmiksi.

paistettu_valkosuklaajuustokakku_3.jpg