punoskansi_10.jpg

punoskansi_9.jpg

Minulla on alkanut piitkä kesäloma, jolloin tykkään ottaa itselleni eri projekteja. Yhtenä kesänä olen ottanut haltuun uuden kielen (ja unohtanutkin sen sittemmin), tehnyt ulkomaanreissuja ja lukenut englannin kirjallisuuden lukematta jääneitä klassikoita. Tänä kesänä, muutamien muiden pikkuprojektien lisäksi, olen päättänyt itseopiskella piirakkamestariksi! Olen aina ihaillut jenkkityylisiä piirakoita, joissa on kauniit kannet, reunarypytykset ja herkulliset täytteet. Kun olen oppinut tekemään parhaimman mahdollisen piirakkapohjan, opettelen seuraavaksi eri punostekniikoita ja muita koristeluja piirakoiden kanneksi. Luonnollisesti kuvailen tuotoksiani blogiin, Instagramiin (@lunnileipoo) ja Snapchatiin (@anskusiili). 

Ensimmäisenä jaan aivan perusteellisen piirakkapohjan ohjeen ja vaihekuvat perinteisen punoskannen tekemiseen. Kun piirakkapohja on hyvä, sillä voi tehdä melkein mitä vain ilman että tarvitsee pelätä taikinan repeytymistä. Aloita siis aivan alusta ja panosta kunnon piirakkapohjan tekemiseen!

Piirakkapohjan perusteellisen teko-ohjeen löydät reseptistä alapuolelta, ja tästä postauksesta opit myös kuva kuvalta tekemään piirakalle kauniin punoskannen.

punoskansi_1.jpg

Kauli kahteen samankokoiseen osaan jaettu piirakkataikina saman kokoisiksi, parin millin paksuisiksi levyiksi. Kauli piirakkavuokaa suuremmiksi. Nosta toinen levyistä n. 22-senttisen piirakkavuoan päälle varovaisesti, jätä yli menevät reunat piirakkaan toistaiseksi. Lisää täyte.

punoskansi_yhd1.jpg

1. Leikkaa toinen kaulittu piirakkapohja n. 12 samanlevyiseen suiroon (leveys n. 1,5 cm). Nosta 6 kpl suiroja piirakan täytteen päälle tasaisin välein.

2. Käännä joka toinen suiroista ylöspäin keskeltä kuvan osoittamalla tavalla.

3. Aseta jäljelle jääneistä kuudesta suirosta ensimmäinen heti taitettujen suirojen alapuolelle. Laske suirot horisontaalisen suiron päälle.

punoskansi_yhd_2.jpg

4. Käännä ennen seuraavan horisontaalisen suiron lisäämistä tällä kertaa eri ylöspäin osoittavat suirot kahtia. Aseta toinen suiro heti taitettujen alapuolelle ja taita käännetyt suirot alle jäävän suiron päälle, aivan edelliseen tapaan. Jatka vielä kolmannen suiron kanssa samalla tavalla.

5. Työstä loput piirakan suiroista samaan malliin, huomaa että taitat ylös aina eri suirot peräkkäisillä kerroilla! Kaunis punoskuvio on valmis!

6. Voitele piirakka munalla, siisti reunat joko leikkaamalla ne pois tai taittamalla ne piirakan päälle ja nipistämällä.