joulumuki_pieni copy.jpg

Joulu on pian jo vietetty, mutta halusin vielä jakaa kanssanne tämän ja viime vuosien joulun tunnelmaa. Minulle ruokaihmisenä joulussa tärkeintä on ehdottomasti perheen kanssa olemisen lisäksi hyvä ruoka, ja tykkäänkin kovasti kaikesta jouluruoasta. Pienenä rosollit tai laatikot eivät kauhean hyvin maistuneet, mutta nykyään tykkään kaikista joulupöydän antimista.

Jokaisella perheellä on varmasti omat jouluherkkunsa, ja valikoima vaihtelee varmasti sekä perheittäin että alueellisesti. Meillä on aina ensin runsas kalapöytä, jossa on erilaisia sillejä, lohta (graavattua ja kylmäsavustettua), perunaa, saaristolaisleipää ja rosollia. Olen kuullut, että varsinkin rannikolla joidenkin joulupöytään kuuluu ehdottomasti mäti, mutta meillä ei tietääkseni koskaan ole ollut mätiä joulupöydässä. Kalapöytä on minun ehdoton lempparini, ja onkin joka vuosi yhtä vaikea yrittää säästää tilaa kinkulle ja laatikolle!

Mummi tekee maailman parhaimman perunalaatikon alusta loppuun, ja lisäksi pöydässä on myös lanttulaatikkoa ja esimerkiksi bataatti- tai punajuurilaatikkoa. Kinkku ei ole suurinta herkkuani, mutta kummasti se kuitenkin joka joulu aina maistuu. Herneitäkin pitää olla, mielestäni ehdottomasti lämpimiä (jotkut kuulemma haluavat herneensä kylminä!).

Jälkiruoasta vastaan yleensä yllättäen minä, ja meillä on ollut kaikkea mahdollista juustokakuista suklaapavlovaan ja jäädykkeisiin. Jälkiruoan jälkeen saatetaan nautiskella vielä juustoja ja hedelmiä, kun pahin ruokakooma on mennyt ohi. Meillä avataan lahjat yleensä vasta ruoan jälkeen, mikä oli pienenä aina varsinaista kidutusta. Näin isompana ruokailu on ehdottomasti jouluaaton kohokohta!

IMG_1984.jpg

IMG_1998.jpg

IMG_2015.jpg

riisipuuro.jpg

Riisipuuro keitetään aina täysmaitoon ja nautitaan joulurauhan julistamisen jälkeen kanelin, sokerin ja maidon kanssa. Mantelikin pitää piilottaa joukkoon joka kerta!

IMG_5154 copy.jpg

lahjavuori.jpg

IMG_2020.jpg

Parhaita joulusuklaita!